Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

JUSTIȚIE: Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare / BEC: PNL a obținut 26,23%, PSD are 23,69%, iar USR-Plus e pe locul 3, cu 20,51% / 

Breaking News:
 

Avizul negativ al CSM dat Adinei Florea, propusă la șefia DNA: Nu ştie diferenţa dintre independenţă şi subordonare, are rezistenţă scăzută la stres și capacitate redusă de analiză

Adina Florea nu ştie diferenţa dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice şi are o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, se arată în motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru Procurori a CSM după interviul susținut de aceasta pentru funcția de procuror-şef al DNA.

sursă foto: Digi 24

“Secţia pentru procurori reţine că aceasta nu a demonstrat o conştientizare adecvată a diferenţei şi interdependenţei dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice, aspect deosebit de important, mai ales în contextul exercitării unei funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public”, se arată în motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru Procurori a CSM în cazul Adinei Florea, intrată în posesia MEDIAFAX.

Procurorii CSM susţin, referitor la declaraţia “Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public” făcută de Adina Florea în cadrul interviului, că se remarcă existenţa unei confuzii evidente referitoare la noţiunea de independenţă, “împrejurare de neconceput într­-un astfel de cadru”.

“Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calităţile necesare persoanei ce va deţine cea mai înaltă funcţie de la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Secţia pentru procurori apreciază că la nivelul întregului sistem, şi cu atât mai mult la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este necesar a se asigura ocuparea funcţiilor de conducere de către persoane care să reprezinte o garanţie a independenţei şi imparţialităţii înfăptuirii justiţiei. Or, transmiterea unui mesaj public ce denotă existenţa unor factori externi cu posibile influenţe decizionale, poate genera un impact negativ asupra încrederii în justiţie. Deşi, aparent, doamna procuror a dorit să se refere la subordonarea ierarhică, Secţia apreciază că formularea neinspirată nu poate fi interpretată drept o simplă eroare”, arată Secţia pentru Procurori a CSM.

În ceea ce priveşte aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care Adina Florea candidează, procurorii CSM au remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori, precum onestitatea şi imparţialitatea.

“Astfel, doamna procuror nu a dat un răspuns susţinut de o argumentare concisă, coerentă şi corectă din punct de vedere al logicii juridice cu privire la Protocolul încheiat între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii în decembrie 2016, afirmând, pe de-o parte, că acesta adaugă la lege, prin crearea unor echipe mixte care exced cadrului procesual legal, conţinând o metodologie de lucru pe baza căreia s-a creat posibilitatea reală şi concretă să se poată delega de către procurori activităţi unor reprezentanţi ai altor structuri decât structurile de poliţie judiciară, iar, pe de altă parte, susţinând că nu a cunoscut conţinutul acestui protocol până nu a devenit public şi nici vreun procuror care să fi delegat asemenea atribuţii”, potrivit sursei citate.

Procurorii din CSM au fost nemulţumiţi şi de dezinteresul arătat de Adina Florea, când aceasta a declarat că s-a mulţumit să ia la cunoştinţă exclusiv de adresa de înaintare a protocolului, nu şi de conţinutul acestuia, acest lucru dovedind, în percepţia Secţiei, “superficialitate în exercitarea atribuţiilor specifice”.

“De asemenea, doamna procuror Florea Adina nu a fost în măsură să ofere un răspuns punctual privitor la impactul pe care il va avea asupra activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi o eventuală dezincriminare a unor infracţiuni cu subiect calificat, instrumentate în prezent de Direcţia Naţională Anticorupţie, dovedind că nu are capacitatea de a dezvolta soluţii noi”, mai arată procurorii Consiliului, care o acuză pe Adina Florea şi că nu este familiarizară cu modul în care se desfăşoară activitatea în cadrul DNA.

“Tot astfel, extragerea practicii prioritizării anchetelor penale, exclusiv din semnalele publice, fără a putea identifica elemente obiectivate faptic, care să-i fundamenteze reţinerea acestei vulnerabilităţi, pune la îndoială capacitatea candidatei de a identifica punctele slabe din activitatea instituţională, premisă esenţială pentru asumarea unor obiective corespunzătoare”, potrivit sursei citate.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri dimineaţă că  a primit de la CSM avizul negativ cu motivarea, dar le va analiza abia luni și va lua o decizie. Anterior, el declarase că va trimite președintelui Klaus Iohannis.

Toader trage de timp cu propunerea către președintele Iohannis ca Adina Florea să fie șefă la DNA
59 Shares