Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
SECUNDA felicită ofițerul DIICOT ce s-a infiltrat într-o rețea internațională de traficanți

VIDEO! Captură record în Portul Constanța: 2,5 tone de cocaină pură

O cantitate record de aproape 2,5 tone de cocaină a fost descoperită de poliţişti în Portul Constanţa, în pereții a 4 containere frigorifice încărcate cu banane, într-un vapor care venea din America de Sud.

diicot-mascati-perchezitii-droguri

Marfa nu era destinată pieței românești, ci urma  să ajungă în Olanda, România fiind ţara de tranzit.

Claudiu Cucu, șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, a declarat că valoarea drogurilor pe piața neagră este de circa 625 milioane de euro.

Daniel Horodniceanu, procurorul-șef al DIICOT, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că 6 persoane au fost reținute în acest caz, dintre care 5 în România (cetățeni columbieni și lituanieni). A șasea persoană a fost reținută în Spania — un marocan cu dublă cetățenie — olandeză și spaniolă, el fiind liderul rețelei.

Cei cinci reținuți vor fi duși vineri la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă.

“Este cea mai mare captură de cocaină din România și una dintre cele mai mari din Europa”, a spus Horodniceanu.

Un sfert din marfa capturată a fost adusă la sediul DIICOT, vineri, în 50 de saci, fiind încărcată în trei maşini, pentru a se stabili în laboratoare specializate puritatea stupefiantelor.

UPDATE 2 iulie: Cei 5 reținuți au fost arestați preventiv. 

În referatul DIICOT pe baza căruia s-a obţinut arestarea membrilor reţelei se arată următoarele:

“Primele informaţii despre planul transportului de cocaină au fost furnizate de un ofiţer antidrog încă de la începutul anului, sesizarea din oficiu fiind făcută de Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate în luna aprilie.

După sesizare, şase investigatori sub acoperire şi colaboratori au fost inflitraţi în reţea şi folosiţi pentru a obţine probe. Pentru a nu atrage atenţia şi a disimula cât mai bine, s-au făcut în total zece transporturi cu mii de tone de banane.

În realitate, cantităţile de banane erau de trei sau ori mai mari decât cele declarate în documente. Iniţial, înainte de primul transport din Columbia, membrii reţelei au încercat să găsească o firmă din România care să accepte să facă comanda de banane.

Această firmă urma să primească 40.000 de dolari pe care mai apoi să-I trimită către societatea din Columbia, de unde veneau fructele.

Din aceleaşi investigaţii a mai reieşit că, pentru realizarea în această modalitate a transportului de droguri, membrii grupării infracţionale vor trimite în România suma de 40.000 dolari SUA pentru a fi utilizaţi de către firma care va realiza importul de banane la plata către furnizorul din Columbia a contravalorii bananelor ce vor constitui marfa de acoperire pentru disimularea cocainei.

Pentru ca drogurile să ajungă în portul Constanţa şi apoi să fie extrase şi încărcate în camioane, membrilor li s-a propus plata cu 5.400 de dolari de persoană.

Cele 2,5 tone de cocaină au ajuns în România cu două transporturi. Cu 11 zile înainte de primul transport, unul dintre investigatorii sub acoperire s-a întâlnit, la cererea membrilor, cu un cetăţean rus, în faţa unui hotel din zona Gării de Nord. Rusul i-a oferit informaţii despre ustensilele necesare pentru ca drogurile să fie extrase din containere, fără a fi afectate.

În aceleaşi împrejurări, respectivul individ i-a solicitat investigatorului să procure, în perioada imediat următoare, anumite materiale (şi anume, două aparate tip autogen, două aparate de sudură în argon, la care se va folosi sârmă cu diametrul de 1,2 mm., spumă/lichid cu proprietăţi de izolare termică pentru a umple un volum de 42×0,05 m2 pentru fiecare container, 60 stâlpi metalici reglabili pe înălţime, o scară dublă) şi a precizat că sunt necesare pentru extragerea drogurilor care sunt disimulate în structura metalică a celor două containere.

Extragere cocainei din containere a avut loc la un depozit închiriat în staţiunea Eforie Sud. Într-o primă etapă au fost scoase, din pereţii şi poselele containerelor, 505 pachete învelite în folie de aluminiu, indigo şi bandă adezivă transprentă, de aproximativ un kilogram fiecare. După extragere, cei cinci membri au “efectuat activităţi de reparare a containerului”.

104 din cele 505 pachete erau inscripţionate cu logoul ,,ROLEX”, iar celelalte 401 pachete erau inscripţionate cu logoul ,,GUCCI”.

La o a doua extragere au scos 577 de pachete, la fel învelite pentru a nu fi depistate la scaner. Flagrantul a fost făcut de oamenii legii pe 29 iunie la depozitul din Eforie Sud.

Pentru plata către furnizorul din Columbia, traficanţii de droguri au pus la dispoziţia investigatorilor sub acoperire si a colaboratorilor autorizaţi, suma totală de aproximativ 700.000 dolari S.U.A., remisă eşalonat, banii fiind ulterior viraţi, la solicitarea aceloraşi traficanţi.

Cel care ar fi gândit întregul transport este Mimoun Kaabouni zis „Rocky”, prins în Spania în aceeaşi zi în care s-a făcut flagrantul la Constanţa.

În acelaşi sens arătăm şi faptul că, fiind audiat, colaboratorul cu identitate protejată a declarat că la începutul anului 2016 numitul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” s-a arătat interesat să găsească o modalitate nouă de a introduce cocaina provenită din Columbia, în Europa, în condiţiile în care nu mai erau operaţionale rutele vechi pe care le utilizase înainte, respectiv a menţionat că au mai fost multe situaţii în care anumite cantităţi din drogurile sale au fost capturate de autorităţi, precizând că folosise anterior, ca puncte de introducere a cocainei în Europa, porturile din Rotterdam, Amsterdam şi Antwerp.

Pe 29 iunie, în ziua flagrantului, Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a încercat să părăsească teritoriul Spaniei, cumpărându-şi bilet de avion doar dus.

În acest context, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost reţinut de către autorităţile spaniole pe aeroportul din Malaga în cadrul unei proceduri administrative, informând totodată despre aceste aspecte în timp real procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T..

captura-cocaina

10 ambalaje pentru fiecare pachet

Fiecare pachet era învelit în câte 10 ambalaje din materiale diferite: plastic, cauciuc, indigo etc.

Filajele și cercetările au durat mai bine de 6 luni.

Un ofițer sub acoperire a fost infiltrat în rețeaua traficanților, iar acesta are protecție sporită, deoarece “în lumea lor este normală răzbunarea”.

captura-cocaina-1

Operațiunea “Globtrotter”

Operațiunea s-a desfășurat sub denumirea “Globtrotter” și a implicat anchetatori din mai multe țări.

Gruparea era condusă de un cetățean de origine marcoană, cu cetățenie spaniolă, iar membrii ei aveau între 25 și 42 de ani.

La acţiune au participat procurorii DIICOT şi ofițerii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române.

Comunicatul IGPR

În cauză, s-a beneficiat de sprijinul internațional al S.U.A. – D.E.A. și Spania-Guardia Civil.

Poliția Română, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, a efectuat o acțiune în cadrul căreia a depistat și ridicat aproape 2,5 tone de cocaină.

În urma activităților investigative derulate, pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaționale de trafic de cocaină, ce acționa pe ruta Columbia – Europa de Vest, a reieșit că, pentru transportul drogurilor, membrii rețelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecție a lor prin metodele clasice de scanare și control.

Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian.

Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro.

În urma cooperării polițienești internaționale, au fost arestați preventiv liderul grupării și alți 5 membri ai grupului infracțional, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc.

La activități au participat peste 150 de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției Operațiuni Speciale.

În plan internațional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.U.A. – D.E.A. și Spania – Guardia Civil.

De asemenea, în plan intern, s-a colaborat cu A.N.A.F., Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră Română, D.G.I.A. și M.A.E..

Comunicatul DIICOT

La data de  30.06.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  NARVAEZ RAMON DIEGO, cetățean columbian, MIKAILIONIS NERIJUS, LAURINCIKAS AURIUS, GAIDAMAVICIUS VYGANTAS și MICEIKA TADAS, cetăţeni lituanieni, pentru săvârşirea infracţiunilor de inițiere, constituire și sprijinire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc și complicitate la tentativă de trafic internațional de droguri de mare risc.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă  că  în perioada aprilie – iunie 2016, inculpatul Mimoun Kaabouni împreună cu inculpații Narvaez Ramon Diego, cetățean columbian și cu Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas și Miceika Tadas, cetățenii lituanieni, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, pe care ulterior l-au și sprijinit prin acțiuni distincte, în scopul săvârșirii de infracțiuni de trafic internațional de droguri de mare risc (efectuarea de transporturi de mari cantități de cocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriului României) și trafic intern de droguri de mare risc (extragerea, deținerea și manevrarea drogurilor respective, pe teritoriul României, în vederea transportării ulterioare a acestora în țări din Europa de Vest).

Astfel, în perioada aprilie – iunie a anului 2016, împreună cu inculpații anterior menționați, au introdus în România, prin Portul Constanța, fără drept, cantitatea de aproximativ 2.500  kilograme cocaină, prin disimularea acestor droguri în spații special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operațiuni de import – export de aproximativ 320 tone banane din Columbia în România).

Tot astfel, în perioada 21.06.2016 – 29.06.2016, activitatea infracțională a inculpatului Mimoun Kaabouni a continuat, în sensul că, împreună cu inculpații Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas și Miceika Tadas au încercat să scoată din România, fără drept, cantitatea totală de aproximativ 2.500  kilograme cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcționate către Europa de Vest.

Pentru extragerea drogurilor, inculpaţii au închiriat  un depozit pe raza localităţii  Eforie Sud, desfăşurând aceste activităţi la data de 27/06.2016 şi  la data de  29.06.2016, ora 20:00, moment în care procurorii D.I.I.C.O.T. împreună cu ofițeri din cadrul DCCO au descins la acest imobil procedându-se astfel  la constatarea în flagrant a infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc.

În paralel, în data de 29.06.2016, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost reținut de către autoritățile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga, în vederea soluționării propunerii de arestare preventivă formulate de către procurorii D.I.I.C.O.T.

Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro.

Faţă de inculpaţii Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Aurius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas,  Tribunalul Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală,  Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră Română, D.G.I.A. și M.A.E.

În plan internațional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.U.A.-D.E.A. și Spania – Guardia Civil.

378 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv