Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
CCR ignoră recomandarea CE - prin Raportul MCV, dar și a GRECO și a Comisiei de la Veneția, de desființare a Secției de anchetare a infracțiunilor din justiție

CCR a decis că Ordonanța lui Tudorel de operaționalizare a Secției speciale este CONSTITUȚIONALĂ

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri cu majoritate de voturi, după 3 luni de amânări, că OUG de operaționalizare a Secției speciale este constituțională.

Judecătorul raportor, Daniel Morar – fost procuror-șef a DNA -, a trecomandat inițial respingerea contestației depuse de PNL și USR, însă cu câteva zile înainte de ședința din 27 februarie, el le-a înmânat colegilor săi din CCR un nou raport, diametral opus. Morar  recomanda de această dată admiterea sesizării opoziției și, deci, declararea drept neconstituțională a ordonanței de urgență privind SIIJ.

Înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților a fost adoptată în decembrie 2017, de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, prin modificarea uneia dintre cele 3 legi ale Justiției – Legea privind organizarea judiciară. Atacată la CCR, înființarea Secției speciale a fost declarată însă constituțională. După ce legea a întrat în vigoare în iulie 2018, Guvernul a adoptat, în octombrie, Ordonanța de Urgență nr. 90, prin care a fost operaționalizată Secția specială în cadrul Parchetului General. 

Între timp, Comisia Europeană a recomandat, în Raportul MCV, desființarea Secției speciale – care la acea dată se afla în cadrul Parchetului General, sub autoritatea Procurorului General al României.

Raportul MCV: Comisia Europeană cere suspendarea imediată a aplicării Legilor Justiției și OUG ulterioare

Dar Parlamentul nu numai că nu a desființat Secția specială, dar a adoptat prin lege OUG 90 – motiv pentru PNL și USR să atace legea la Curtea Constituțională, în decembrie 2018. De atunci au trecut trei luni până când, iată, CCR a dat miercuri decizia de constituționalitate.

În aceste condiții, recomandarea MCV de desființare “imediată” a acestei structuri nu este obligatorie – ceea ce înseamnă că CCR confirmă declarațiile politice privind “neamestecul în treburili noastre interne”. Așadar, atât recomandările din Raportul MCV, cât și cele ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția pot fi aruncate la coș. 

Iordache beștelește CE după Raportul MCV: Niște experți necunoscuți dau indicații României
VIDEO. Iordache, gest obscen adresat de la tribuna Parlamentului opoziției: ”Vrem să fim independenți de Comisia Europeană!”
PSD+ALDE sfidează Raportul MCV: OUG 90 și OUG 92, adoptate prin lege

Între timp, Guvernul Dăncilă a mai emis 3 ordonanțe de urgență – dintre care penultima, OUG 7/2019, a scos de sub autoritatea procurorului general secția specială, care a devenit spat în stat, cu un stăpân politic: ministrul Justiției, Tudorel Toader, proiectul fiind întocmit chiar de el, fără să se consulte cu CSM.

143 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv