Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

JUSTIȚIE: Curtea de Apel București a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea / El a dat declarat în scris de 4 ori contrariul, pentru a ocupa funcții înalte în stat / El se apără susținând că nu știa că Direcția a 4-a Contrainformații aparține Securității /  POLITICĂ: CCR va judeca pe 16 octombrie contestația lui Tăriceanu privind numirea lui Meleșcanu președinte la Senat 

Breaking News:
 
Nu se face prin ordin al ministrului Justiției!

CCR: Ocuparea posturilor de conducere din ANP trebuie reglementată prin lege

CCR a decis joi, cu unanimitate de voturi, că art. 31 din Legea 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administrația Nasțională a Penitenciarelor (ANP) este neconstituţional, deoarece prevede că ocuparea posturilor de execuţie şi de conducere se reglementează  prin ordin al ministrului Justiției.

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanta

Astfel, ocuparea posturilor de execuţie şi de conducere trebuie să fie reglementată prin lege organică.

”În motivarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a reţinut că Legea nr.293/2004 reglementează doar modalităţile de încadrare a funcţionarului public cu statut special, condiţiile generale de ocupare a funcţiilor de execuţie şi de conducere vacante din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi condiţiile de vechime necesare pentru ocuparea posturilor vacante de conducere. Celelalte aspecte esenţiale ale ocupării acestor funcţii (aspecte care au fost menţionate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale) – cum sunt tipul probelor de examen/concurs, condiţiile în care candidaţii sunt declaraţi <admişi> şi posibilitatea de contestare – sunt reglementate la nivel infralegal, prin regulament, aprobat prin ordin al ministrului justiţiei”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Curtea a constatat că prevederile de lege criticate, care instituie reglementarea acestor aspecte prin acte administrative, contravin dispoziţiilor art.1alin.(4) şi (5) şi ale art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie.

”Curtea a reţinut că, pentru înlăturarea viciului de neconstituţionalitate, aspectele esenţiale privind ocuparea posturilor de execuţie şi de conducere de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare trebuie să fie reglementate prin lege organică, urmând ca regulile specifice acestei proceduri să fie detaliate prin ordin al ministrului justiţiei. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor de judecată care au sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curtea de Apel Oradea – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, Curtea de Apel Galaţi – Secţia contencios administrativ şi fiscal şi Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal”, se mai arată în comunicat.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

17 Shares