Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

CNSAS a decis reverificarea lui Lazăr, deși i-a certificat de 2 ori că nu a făcut poliție politică

Colegiul CNSAS a decis să-l reverifice din nou pe procurorul general Augustin Lazăr, deși a mai făcut-o o dată, astfel că i-a emis până acum de două ori certificat de necolaborare cu Securitatea. 

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) precizează, într-un comunicat: „Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la procurorul general al României, Augustin Lazăr, Colegiul CNSAS, în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi care au fost dezbătute în mass-media”.

CNSAS precizează că afirmaţiile făcute de Mădălin Hodor, funcţionar în cadrul Consiliului, cu privire la Augustin Lazăr nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei, iar acesta nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului CNSAS.

Mădălin Hodor, cercetător la CNSAS, a declarat că afirmaţia potrivit căreia Augustin Lazăr a fost „un torţionar” este falsă, susţinând că disidentul Iulius Filip a fost torţionat de lt. col. Lazăr Gheorghe.

În presă a vehiculată ideea că Augustin Lazăr ar fi făcut poliţie politică în anul 1985, pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, deoarece ar fi refuzat eliberarea condiţionată a unui disident anticomunist, Iulius Filip.

Augustin Lazăr a respins aceste acuzaţii şi a dat publicităţii adeverinţe de la CNSAS în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea sa de lucrător sau de colaborator al Securităţii comuniste.

UPDATE 5 aprilie: Augustin Lazăr a reacţionat vineri, după ce Antena 3 a difuzat un interviu cu fostul deţinut politic de la penitenciarul Aiud care îl acuză că i-ar fi refuzat eliberarea condiţionată şi ar fi dispus pedepsirea sa din cauza unei poezii. 

Lazăr susține, într-un comunicat. că, în calitate de procuror la Parchetul județean Alba, avea sarcină de serviciu să conducă comisia de liberări condiționate de la închisoarea Aiud, însă nu intra în atribuțiile procurorilor să sancționeze disciplinar deținuții.

Lazăr susține că acea comisie verifica din punct de vedere formal dacă deținuții îndeplineau condițiile legale pentru eliberare, adică dacă aveau fracția de pedeapsă executată și nu aveau raport de pedepsire.

Potrivit unei legi invocate de Lazăr, în cazul în care un deținut avea raport de pedepsire, formal nu putea fi eliberat, însă sancțiunile nu le dădea procurorul sau comisia de liberări, ci administrația penitenciarului. De acest lucru s-ar fi ocupat un anume locotenent colonel, Gheorghe Lazăr, sancționat de altfel de către CNSAS cu verdict de poliție politică.

465 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv