Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Conflictul de interese, abatere disciplinară. Dispare interdicția de a mai ocupa o funcție eligibilă timp de 3 ani

Plenul Senatului a adoptat luni, în calitate de for decizional, cu 78 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, astfel încât conflictul de interese să constituie doar o abatere disciplinară.

 

Astfel, „fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”, potrivit completării aduse articolului 75.

Legea a fost reexaminată de Parlament în urma unei decizii CCR care a admis parţial, în 16 octombrie 2018, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pe acest act normativ.

Șeful statului a argumentat că modificarea Legii privind Statutul aleşilor locali introduce noi sancţiuni pentru consilierii locali şi judeţeni, prevăzute în altă lege, cea referitoare la conflictul de interese.

Curtea a declarat constituţional art. 75 alin. (2) din Legea nr. 393/2004 – redat mai sus.

Senatorul USR Florina Presadă a atras atenția  că “avem de a face cu o încercare de slăbi criteriile sau standardelede integritate în funcţia publică”. „Cel mai problematic lucru este că nu se mai reţine decât o sancţiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei consilierului local timp de 6 luni. Noi interpretăm această nouă interpretare ca o tentativă de scăpa de măsura complementară pe care o dispunea ANI în astfel de cazuri de conflict de interese şi anume interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese”, a declarat ea, în plenul Senatului.

A fost modificat articolul 57 (1), astfel:

„Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr 215/2001, republicată, cu modificprile şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a pevederilor legale referitoare la conflictul de interese şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consişiului, atrage aplicarea următoarelor sancţiuni: a). avertismentul; b). chemarea la ordine; c). retragerea cuvântului; d). eliminarea din sala de şedinţă; e). excluderea temporară de la lucrprile consiliului şi ale comisiei de specialitate; f). diminuarea indemnizaţiei de şedinţă cu 10% pentru maximum şase luni; g). retragerea indemnizaţiei de şedinţă, pentru o şedinţă sau două”.

În forma în vigoare. articolul 57 (1) prevede că: „Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi şi ale regulamentului de organizare şi funcşionare a consiliului atrage aplicarea următoarelor sancţiuni? a) avertismentul; b), chemarea la ordine; c). retragerea cuvântului; d) eliminarea din sala de şedinţă; e) excluderea temporală de la lucrările consiliului şi ale comisiei; f). retragerea indemnizaţiei de şedinţă pentru una sau două şedinţe”.

 

79 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv