Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Consiliul General a aprobat bugetul de 1,1 miliarde de euro al Primăriei Capitalei și modul în care vor fi împărțiți banii

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în ședința de miercuri, bugetul de 1,1 miliarde de euro pe care îl va avea Primăria Capitalei la dispoziție în 2017.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, se laudă că “vorbim despre un buget echilibrat și care este adaptat la nevoile bucureștenilor. Nu am omis niciun domeniu, chiar dacă în anumite cazuri am fi vrut să avem mai mulți bani la dispoziție pentru investiții”.

Pe bucăți, bugetul arată astfel:

SĂNĂTATE – 95 de milioane de euro, dintre care 83 de milioane de euro de la bugetul local și 12 milioane de euro prin transfer de la Ministerul Sănătății, pentru plata salariilor personalului din cabinetele medicale școlare. 15,5 milioane de euro vor merge către dotarea cu aparatură ultramodernă a celor 19 spitale și a cabinetelor școlare. 24 de milioane de euro vor merge la finalizarea lucrărilor de la spitalele Gomoiu și Foișor. Din bugetul avut la dispoziție se va face și un studiu de fezabilitate pentru ridicarea unui nou spital metropolitan ultramodern cu circa 2.000 de paturi.

LOCUINȚE SOCIALE ȘI PENTRU TINERI – S-a alocat suma necesară pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și a documentațiilor de urbanism pentru ridicarea a 11 amplasamente care ar urma să cuprindă în jur de 12.000 de unități locative.

EDUCAȚIE – 7 milioane de euro, deși școlile se află în administrarea primăriilor de sector. 1,3 milioane de euro merg pentru finanțarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea unui număr de 42 de unități de învățământ (școli, grădinițe, afterschool, licee), inclusiv pentru extinderea unui număr de 14 unități de învățământ foarte aglomerate, obiectivul fiind ca în cel mai scurt timp să nu se mai învețe în 3 schimburi în nicio școală din București. 5,7 milioane de euro sunt pentru expertize și dotări în vederea obținerii autorizațiilor ISU pentru cele 47 de școli prinse în proiectul derulat cu BEI care încă nu au aceste autorizări.

RATB – 139 de milioane de euro. 121 milioane de euro sunt pentru subvenția pentru diferența de preț la transportul de călători, 11 milioane de euro sunt pentru investiții, iar 7 milioane de euro sunt alocați Direcției de Transporturi a Primăriei pentru achiziția de mijloace noi de transport.

RADET – 125 de milioane de euro. 106 milioane euro reprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației, iar 19 milioane de euro merg la investiții.

PODURI, PASAJE – 80 de milioane de euro. Din această sumă, 37 de milioane de euro merg la Penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București-Pitești, iar 15,4 milioane de euro merg pentru finalizarea lucrărilor de la Șoseaua Pantelimon (reabilitare sistem rutier și linii de tramvai). De asemenea, au mai fost alocate sume pentru continuarea lucrărilor la: Penetrația Prelungirea Ghencea – Domnești, Străpungerea Buzești – Berzei – Uranus și modernizare pasaj pietonal în Piața Eroii Revoluției.

PARCĂRI – 11 milioane de euro. Demarează lucrările (proiectare și execuție) pentru 3.100 de locuri de parcare dispuse în parcări subterane și în Park&Ride-ul de la Cora Pantelimon. Ar urma să prindă contur parcarea de la Piața Constituției (988 de locuri auto și 36 locuri moto), dar și părcările NORD și SUD de la Sala Palatului, parcări care, împreună, ar urma să aibă 1.075 de locuri pentru auto și 114 locuri pentru moto.

PISTE DE BICICLETĂ – două milioane de euro. Banii ar urma să fie folosiți pentru demararea unui proiect prin care autoritățile să obțină finanțare nerambursabilă de 73 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru construirea pistelor de bicicletă.

ECO-IGIENIZARE – 7 milioane de euro. Banii sunt prevăzuți pentru programul unitar de deratizare și dezinsecție, tratamentele fito-sanitare, precum și anumite obiective de investiții pentru eficientizarea acestei activități.

CONSOLIDĂRI – 5,8 milioane de euro. De acești bani vor fi efectuate lucrări la 36 de imobile, dar și proiectarea și expertizare unor alte imobile de pe lista celor cu probleme.

PARCURI – 27 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru mai multe proiecte precum reparații capitale pentru malurile lacului Herăstrău (deteriorate în proporție de 75%), reparația sistemului de irigații din Parcul Carol (care datează din anul 1960 și până acum nu s-a intervenit asupra lui), reparații capitale la podul din Parcul Tineretului (aflat în exploatare de 35 de ani) sau reparații la locurile de joacă și aparatele de fitness în aer liber din toate parcurile.

CULTURĂ, TEATRE – 81 de milioane de euro. 53 de milioane de euro vor merge către cele 15 teatre bucureștene aflate în subordine, 15,5 milioane de euro merg către ARCUB, iar 12,5 milioane de euro către CREART.

TINERET – 21,7 milioane de euro. 11,4 milioane euro sunt pentru Proedus, iar 10,3 milioane euro pentru Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri. Dacă Proedus se va axa pe continuarea programelor derulate și în anii anteriori, destinate în principal copiilor preșcolari și școlarilor, Centrul pentru Tineret, proaspăt înființat, va pune accentul pe programele dedicate studenților și liceenilor din clasele mari. 

DATORII – 47 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru achitarea datoriilor avute vizavi de împrumuturile contractate în anii precedenți și aflate în derularea. În legătură cu acest capitol, Primăria Capitalei anunță că în 2018 va avea de achitat dobânzi, comisioane și rate mult mai mari, respectiv în valoare totală de 163 de milioane de euro.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv