Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

AEP: Rezultate parțiale la prezidențiale: Iohannis 36,91% și Dăncilă 23,45%/ PNL vs PSD în turul 2 / 

Breaking News:
 

Cristina Tarcea: Raportul GRECO exprimă aceleași îngrijorări ale ÎCCJ

Cristina Tarcea, președintele Instanței supreme, a declarat marți, după publicarea raportului GRECO, că experții europeni își exprimă aceleași preocupări și îngrijorări privind Legile Justiţiei, care “s-au reflectat” şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) le-a transmis Curţii Constituţionale (CCR) în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

sursă foto: RTV
 
Cristina Tarcea a enumerat, pentru Mediafax, aceste “îngrijorări”:
  • Lipsa de transparenţă şi dialog
  • Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare
  • Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)
  • Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor.
Șefa Înaltei Curți își amintește că pe toată durata procesului legislativ, dar și ulterior, în pofida tuturor argumentelor, se afirma “obsesiv” în spaţiul public că nicio modificare din legile justiţiei nu este de natură să afecteze independenţa magistraţilor.
 
“Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată. Mai constată GRECO că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor”, mai declară Tarcea.
 
Președintele Înaltei Curți se mai întreabă dacă “vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public”:
 
“Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”.
 
372 Shares