Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
A treia lovitură pentru penalii și apărătorii lor din Parlament!

Devastator pentru PSD+ALDE și UDMR: Modificarea Legii 317/2004 este neconstituțională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi, după două amânări, că unele dispoziţii din modificările aduse Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt neconstituţionale.

sursă foto: Ziua de constanța

UPDATE: Iată declarațiile lui Valer Dorneanu, președintele CCR:

„Cu oarecare satisfacţie vă anunţ că ne-am pronunţat asupra celei de-a treia legi a Justiţiei, respectiv legea 317 privind organizarea CSM. Soluţia este de admitere cu unanimitate a unor texte care vizează diverse puncte din legea de organizare, cinci la număr.

Un text (declarat neconstituţional, n.r.) se referă la alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor CSM. Textul actual omitea, practic ocolea textul constituţional care spune că aceştia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM.

Or, textul pe care noi l-am criticat prevedea că preşedintele Secţiei de judecători este numit practic de drept în funcţia de preşedinte CSM şi vicepreşedintele, tot de drept, din rândul procurorilor. Textul contrazicea prevederile constituţionale.

Un alt text declarat neconstituţional, tot cu unanimitate de voturi, viza acea reglementare care prevedea că declaraţiile membrilor CSM privind poliţia politică sunt controlate de Comisia parlamentară de control al SRI.

Unele dintre texte, care se refereau la numirea procurorilor şi funcţiile de conducere din CSM, au fost respinse ca inadmisibile pentru că nu au fost motivate, s-a spus doar că sunt neconstituţionale.

S-a respins cu majoriate de voturi critica cu privire la constituirea Comisiei (Comisia pentru legile Justiţiei, n.r.), cu privire la bicameralism şi alte texte care vizau motive extrinseci”.

Cinci articole au fost declarate cu unanimitate de voturi neconstituționale, unul dintre ele fiind cel privind alegerea președintelui și vicepreședintelui CSM.

CCR a admis sesizările ÎCCJ și PNL potrivit cărora că se limitează dreptul procurorilor de a fi aleși în funcția de președinte, modificarea din Parlament interzicându-le să candideze, doar judecătorilor lăsându-le acest drept. Însă în Constituție sunt denumiți “magistrați” atât judecâtorii, cât și procurorii.

Alt articol ras de CCR este cel prin care Parlamentul statuase că declarațiile privind necolaborarea cu fosta Securitate membrilor CSM ar trebui verificate de Comisia de control SRI.

Este a treia lovitură pe care o încasează majoritatea parlamentară PSD+ALDE, ajutată de grupul UDMR.

CCR a declarat neconstituționale și mai multe modificări aduse Legii 303 privind organizarea judecătorească, precum și Legii 304 privind Statutul magistraților.

215 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv