Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

DOCUMENT. CCR! Valer Dorneanu a respins sesizarea pe OUG 13 în baza unui articol care nu face referire la Avocatul Poporului

Art 29 din Legea 47/1992 de funcționare a Curţii Constituţionale NU se referă la sesizările ridicate în fața instanțelor judecătorești sau de arbitraj comercial.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu, a anunțat, joi, că sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13/2017 a fost respinsă deoarece nu mai are obiect, întrucât a fost abrogată prin OUG 14.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu (C), avandu-l in dreapta sa pe presedintele Klaus Iohannis, se adreseaza invitatilor, joi 8 decembrie 2016, la ceremonia organizata de Curtea Constitutionala (CCR), cu prilejul Zilei Constitutiei. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO
Președintele CCR, Valer Dorneanu (C), avandu-l în dreapta sa pe președintele Klaus Iohannis

“Vă rog să constataţi că OUG 13 a fost abrogată, după sesizarea Avocatului Poporului şi din acest punct de vedere noi nu putem constata admisibilitatea sesizării, dacă OUG a întrunit condiţiile de oportunitate, nici pe fond, nici pe modalitatea extrinsecă de control. În aceste condiţii, cu majoritate de voturi am luat decizia respingerii sesizării, ca devenită inadmisibilă”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

CCR poate verifica doar constituţionalitatea legilor şi ordonanţe în vigoare.

“Verificând legalitatea sesizării am constatat că Avocatul Poporului era îndreptăţit să ne sesizeze, referindu-se la o ordonanţă care era în vigoare. În ceea ce priveşte admisibilitatea cererii, potrivit articolului 29 din legea noastră de organizare, noi verificăm constituţionalitatea legilor sau ordonanţelor în vigoare”, mai spus Dorneanu.

Curtea s-a pronunţat anterior pe constituţionalitatea unor legi abrogate în timpul proceselor ridicate de către părţi, atunci când ele au produs efecte juridice, a precizat Dorneanu.

“În primul rând, că nici din intervenţia procurorului, nici din analiza pe care am făcut-o noi, nu am găsit elemente care să fi fost deja aplicate şi să fi produs efecte juridice”, a adăugat Dorneanu.

Dorneanu a mai spus că CCR nu poate judeca în funcţie de “supoziţii”, în contextul în care a fost întrebat ce se va întâmpla dacă OUG 14 va fi abrogată.

valer_dorneanu-mona_pivniceru_si_daniel_morar
Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și Daniel Morar
Articolul 29

Dar, iată ce spune Art 29 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată.

Veți observa că Art 29 se referă la “puterea” Curții Constituționale de a decide asupra excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești sau de arbitraj comercial.

5. Solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial

Art. 29
(1) Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei in orice faza a litigiului si oricare ar fi obiectul acestuia.

(2) Exceptia poate fi ridicata la cererea uneia dintre parti sau, din oficiu, de catre instanta de judecata ori de arbitraj comercial. De asemenea, exceptia poate fi ridicata de procuror in fata instantei de judecata, in cauzele la care participa.

(3) Nu pot face obiectul exceptiei prevederile constatate ca fiind neconstitutionale printr-o decizie anterioara a Curtii Constitutionale.

(4) Sesizarea Curtii Constitutionale se dispune de catre instanta in fata careia s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, printr-o incheiere care va cuprinde punctele de vedere ale partilor, opinia instantei asupra exceptiei, si va fi insotita de dovezile depuse de parti. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor, precum si dovezile necesare. Odata cu incheierea de sesizare, instanta de judecata va trimite Curtii Constitutionale si numele partilor din proces cuprinzand datele necesare pentru indeplinirea procedurii de citare a acestora.

(5) Daca exceptia este inadmisibila, fiind contrara prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanta respinge printr-o incheiere motivata cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Incheierea poate fi atacata numai cu recurs la instanta imediat superioara, in termen de 48 de ore de la pronuntare. Recursul se judeca in termen de 3 zile.

226 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv