Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Dragnea află dacă CCR îl scapă de pușcărie. Decizie așteptată pe tema completurilor specializate

Liderul PSD Liviu Dragnea, dublu condamnat penal – definitiv, la închisoare cu suspendare, și în primă instanță la 3 ani și 6 luni cu executare – va afla miercuri dacă scapă de pușcărie.

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constituționale, fost parlamentar PSD

Curtea Constituțională a României (CCR) va decide miercuri, după o amânare, asupra sesizării depuse de Florin Iordache – căruia Dragnea i-a delegat în acest sens atribuțiile, pentru câteva zile – privind obligativitatea completurilor de 3 judecători specializate pe corupție la ÎCCJ.

Cum însă Instanța supremă nu le-a înființat, Dragnea va scăpa de dosarul “Bombonica” în care a fost condamnat la închisoare cu executare în primă instanță, de un complet de 3 judecători. Iar aceasta pentru că faptele sale se vor prescrie, până la o nouă sentință – dacă judecătorii CCR vor admite sesizarea lui Iordache.

Completurile specializate pe corupție asunt prevăzute la articolul 29 din Legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, în Legea 304/2004 privind organizarea judiciară – la articolele 19 alineatul 3, 35 alineatul 2 şi 36 alineatul 3, precum şi în Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ÎCCJ. Ultimele două articole de mai sus din legea 304/2004 au intrat însă în vigoare abia anul trecut în septembrie, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ modificat de PSD-ALDE cu sprijinul UDMR.

Sesizarea în numele președintelui Camerei Deputaților, ilegală

Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a solicitat CCR respingerea ca inadmisibilă a sesizării făcute de Iordache. Tarcea a argumentat că, potrivit paragrafelor nr. 57 şi nr. 59 ale Deciziei 538/2018 a CCR, atributul sesizării Curții cu un conflict juridic nu poate fi delegat de președintele Camerei Deputaților.

Cu același argument a atacat PNL, marți, la Curtea Constituţională, sesizarea lui Iordache, invocând prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la delegarea atribuţiilor preşedintelui către vicepreşedinţi. Liberalii au cerut Curții să amâne deciziea până la soluționarea sesizării lor – care a fost programată de CCR pentru dezbatere pe data de 7 mai.

Tot marți, Asociația Vedem Just a transmis la CCR,un punct de vedere, sub forma de amicus curiae, cu cinci argumente potrivit cărora înființarea completelor de trei judecători specializate în soluționarea cauzelor de corupție nu a fost și nici nu este obligatorie.

Lăzăroiu, raportor

Judecătorul-raportor desemnat în această speță de Valer Dorneanu, președintele CCR, este nimeni altul decât Petre Lăzăroiu, care se află deja la al zecelea an de mandat, deși chiar CCR a decis că mandatul este de 9 ani, indiferent dacă se începe cu oun rest de mandat, în cazul înlocuirii unui dintre judecători.

Petre Lăzăroiu a fost numit judecător CCR în septembrie 2008 de către președintele de atunci, Traian Băsescu, pe un rest de mandat. Un an mai târziu, Băsescu i-a dat un mandat de 9 ani. Astfel, Lăzăroiu urmează să părăsească CCR în septembrie anul acesta.

Sesizarea lui Iordache, la indigo cu cea a avocaților lui Dragnea

Evident că nicio decizie nu se aplică retroactiv, însă ne-am obișnuit ca judecătorii Curții să precizeze expres în sensul aplicării retroactive. De altfel, sesizarea depusă de Iordache la CCR este identică cu cea solicitată de avocații lui Dragnea completului de 5 de la ÎCCJ care judecă apelul în dosarul “Bombonica”.

La termenul trecut, din 19 martie, Dragnea era programat la audiere în fața instanței, însă acesta a lipsit, apelând la un tertip: s-a internat în spital cu o zi înainte, acuzând dureri de spate. Asta, deși magistrații îl atenționaseră să nu lipsească.

Instanța a dat un nou termen, pe 15 aprilie. Dacă CCR va amâna decizia, Dragnea tot mai are timp, pentru că este greu de crezut că instanța va pronunța la acest termen sentința definitivă în dosaarul “Bombonica”.   

141 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv