Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Judecătorii cer retragerea proiectelor de OUG privind Justiţia, acuzând Guvernul de abuz

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” cere Guvernului retragerea proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse şi de modificare a Codurilor penale, iar în cazul în care acestea ajung în Parlament, solicită revizuirea lor.

magistrati, instanta, dosare

“Cele două ordonanţe de urgenţă prezintă vicii aparente de neconstituţionalitate, conturând un posibil abuz al Guvernului în legiferare. Pe de o parte, asistăm la exercitarea discreţionară a dreptului Guvernului de substituire a Parlamentului în edictarea actelor normative de reglementare primară, posibilitate constituţională care nu poate justifica abuzul în emiterea ordonanţelor de urgenţă, în raport de existenţa unor situaţii excepţionale. Pe de altă parte, situaţia extraordinară constituie o stare de fapt obiectivă, cuantificabilă, independentă de voinţa Guvernului, care pune în pericol un interes public”, precizează asociaţia, într-un punct de vedere transmis mass-media.

“Tocmai interesul public lezat de caracterul anormal şi excesiv al cazurilor excepţionale justifică intervenţia Guvernului pe calea ordonanţei de urgenţă. Un astfel de interes public lezat nu există în această situaţie. În al treilea rând, urgenţa reglementării nu echivalează cu existenţa unei situaţii extraordinare. În al patrulea rând, se poate vorbi de contracararea unei măsuri de politică legislativă, în contextul respingerii de Parlament, în luna noiembrie 2014, a legii de amnistie, care a dat un semnal pozitiv, deoarece a demonstrat opoziţia faţă de o lege care ar fi avut ca efect imacularea indivizilor care au fost condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, fapt reţinut de Comisia Europeană în Raportul de ţară MCV din anul 2015″, se adaugă în comunicat.

Nu se încheie conflicte sociale, dimpotrivă!

Magistraţii susţin că graţierea colectivă reprezintă un instrument de reconciliere conceput pentru a încheia diverse conflicte sociale, situaţie în care România nu se află.

“În cazul graţierii parţiale a pedepselor aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani, nu se aplică excepţiile enumerate la art. 3 alin. 4, ceea ce înseamnă că acele categorii de persoane vor beneficia de reducerea pedepsei cu ½ indiferent de infracţiunea săvârşită (inclusiv infracţiuni contra siguranţei statului, omor, infracţiuni privitoare la viaţa sexuală, infracţiuni de corupţie etc.) – nu există nicio justificare obiectivă sub acest aspect, vârsta înaintată, situaţia medicală sau situaţia familială nefiind un criteriu pertinent”, explică judecătorii.

Primarii vor putea refuza discreţionar eliberarea autorizaţiilor

Referitor la modificările privind abuzul în serviciu, acestea  ar permite “numeroase încălcări ale atribuţiilor de serviciu de către funcţionar au ca rezultat cauzarea unui prejudiciu nepatrimonial, sau lezarea intereselor legitime ale persoanei, independent de orice pagubă bănească (ar fi scoase, astfel, în afara legii penale, fapte precum refuzul discreţionar al unui primar de a elibera o autorizaţie de construire sau eliberarea acesteia în alte condiţii decât cele legale, refuzul discreţionar al unui procuror de a permite exercitarea drepturilor apărării sau de a răspunde cererilor formulate de subiecţii procesuali, practica unui medic de a administra pacienţilor medicamente interzise uzului uman sau care nu se regăsesc în registrul farmacologic român sau de a administra un tratament fără a obţine consimţământul informat al pacientului etc.)”, arată Formulul Judecătorilor.

Magistraţii susţin că se impune modificarea tuturor dispoziţiilor din coduri declarate neconstituţionale şi rămase nemodificate, nu doar a unora dintre ele.

5 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv