Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

JUSTIȚIE: Comisia Europeană îi transmite Adinei Florea că nu are nicio competență să îl ancheteze pe Timmermans / POLITICĂ: Ciorbea: În 2 luni și 2 săptămâni mi se încheie mandatul  / 

Breaking News:
 

Kovesi îl avertizează pe Dragnea: Nu există urgență pentru modificarea prin OUG a Codurilor penale

“Scopul Guvernului nu este să reformeze sistemul, ci să le îngreuneze munca anchetatorilor, procurorilor şi Poliţiei”.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat într-un interviu pentru pentru Emerging Europe că nu există nicio urgență pentru modificarea Codurilor penale prin OUG.

Este un avertisment clar dat dublului condamnat la închisoare Liviu Dragnea, care a anunțat vineri, într-o declarație făcută după ce liderii județeni ai PSD au votat în unanimitate să-l susțină în continuare, că va merge “până la capăt”, mai ferm de data aceasta.

Amintim că Dragnea a încercat și în 31 ianuarie 2017 să scape de acuzația din dosarul “Bombonica”, când Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13 prin care infracțiunea de abuz în serviciu a fost dezincriminată în cazul prejudiciilor mai mici de 200.000 de lei – iar prejudiciul în dosarul său – achitat de fosta sa soție, Bombonica -, este de 108.000 lei.

OUG 13 a fost abrogată după o lună și jumătate prin OUG 14, care a fost însă atacată la CCR și nediscutată până în prezent.

Guvernul nu mai poate invoca acum oportunitatea, așa cum a procedat cu OUG 13  – iar CCR i-a admis această justificare -, pentru simplul motiv că actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a eliberat deja, prin Legea recursului compensatoriu, mii de pușcăriași, pentru “condiții inumane”.

Și constatăm cu toții că ministrul nu are nicio grabă să cheltuiască fondurile europene alocate pentru modernizarea închisorilor și construirea altora noi. Că de fonduri de la bugetul de stat nici nu poate fi vorba! Proiectele de realizare a două noi penitenciare se află în continuare la faza de studii de prefezabilitate și fezabilitate.

Kovesi a mai spus în interviu că modificările deja adoptate de Parlament în Codul de procedură penală îngreunează nu doar anchetarea cazurilor de corupţie, ci şi a infracţiunilor de drept comun:

“Aceste schimbări vor îngreuna nu doar anchetarea cazurilor de corupţie, ci şi a infracţiunilor de drept comun. Modificările la Codul de procedură penale intervin după alte amendamente la sistemul judiciar şi demonstrează că scopul Guvernului nu este să reformeze sistemul, ci să le îngreuneze munca anchetatorilor, procurorilor şi Poliţiei”.

“Desigur, aceste modificări nu vor intra în vigoare azi sau mâine. Trebuie promulgate de preşedinte, care ar putea decide să le trimită înapoi în parlament sau la Curtea Constituţională”, a precizat şefa DNA.  

Guvernul ar putea accelera procesul de punere în aplicare a noilor legi recurgând la ordonanţe de urgenţă, aşa cum a făcut-o în ianuarie 2017, ceea ce a dus la proteste de masă, aminteşte portalul Emerging Europe, citat de Agerpres.  

“Posibilitatea există. Aceste modificări pot trece printr-o ordonanţă de urgenţă, dar îmi este greu să comentez. Teoretic, modificările la codurile penale nu trebuie făcute niciodată prin OUG dacă nu există un motiv clar de urgenţă. În privinţa actualelor modificări, nu există o asemenea urgenţă”, a arătat Laura Codruța Kovesi. 

Emerging Europe mai aminteşte că în luna martie anul acesta, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, i-a cerut oficial preşedintelui Klaus Iohannis să o demită pe Kovesi, lucru pe care şeful statului român a refuzat să-l facă. În iunie, Curtea Constituţională a României a decis să Iohannis este obligat să o demită pe Kovesi, dar încă o dată preşedintele român a refuzat să dea curs acestei decizii şi riscă să fie suspendat de către parlament, scrie sursa citată. 

“Nu pot comenta decizia Curţii Constituţionale. Este o decizie care mă afectează personal, dar este o decizie care nu mă obligă să iau vreo măsură. Aştept ca preşedintele să decidă ce va face”, a explicat Kovesi, al cărei mandat expiră în luna mai a anului viitor.

Şefa DNA a declarat în mai multe rânduri că nu are ambiţii politice şi, cu toate că este una dintre cele mai populare personalităţi din ţară, pare puţin probabil să se răzgândească, mai notează Emerging Europe. 

“Nu, nu vreau să intru în politică. Am spus-o în trecut că nu intenţionez să fac acest lucru şi, deşi unii oameni se răzgândesc, eu nu mă număr printre aceştia”, a declarat Kovesi.

Șefa DNA a spus că vrea să-şi continue munca: “Sunt procuror: asta fac cel mai bine. Am o experienţă uriaşă pe care vreau s-o folosesc, să o împărtăşesc cu tinerii care intră în sistem”.

Vă invităm să citiți și declarația de război a liderului PSD: 

Dragnea: Îmi cer iertare miilor de români care stau în pușcării pe un articol sovietic, că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului penal