Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Marş al minerilor la Petroşani împotriva restructurării Complexului Energetic Hunedoara

Pe o ploaie mocănească, 2.000 de mineri şi familiile lor au mărşăluit sâmbătă în Petroșani, împotriva restructurării Complexului Energetic Hunedoara (CEH), care va duce la pierderea multor locuri de muncă.

protest, mars, mineri 0

Protestul a  fost organizat de Sindicatul “Muntele”, al cărui lider, Petre Nica, spune că “falimentul companiei ar putea fi evitat, chiar și în situația de insolvență în care se află CEH, dacă ar exista interes în acest sens”.

“Drumul este aproape sigur către faliment, în condițiile în care veniturile societății nu fost, sub nicio formă, mărite. Nu s-au găsit soluții la nivel guvernamental iar evitarea falimentului se axează doar pe tăierea de drepturi salariale. Astfel, CEH poate lăsa în urmă peste 6.000 de șomeri, în câteva luni”, a anunţat el, la mitingul organizat înaintea marşului, în faţa Casei de Cultură din Petroşani.

La protest au discursuri mai mulţi lideri sindicali din Valea Jiului, Gorj și Hunedoara. Inclusiv președintele Cartel Alfa, Bogan Hossu, a fost prezent la mitingul de la Petroșani, el afirmând că CEH trebuie să-și continue existența ca o măsură de interes național, dar și local, ținând cont de situația economică dezastruoasă din Valea Jiului.

Negocieri cu CE pentru un plan de restructurare

Mitingul şi marşul au fost organizate de liderii sindicali mai mult pentru a arăta că fac şi ei ceva. Soarta CEH a fost decisă însă în urmă cu două luni, odată cu intrarea în insolvenţă a complexului energetic.

Consiliul Concurentei negociază cu Comisia Europeană un plan de restructurare a Complexului Hunedoara, care prevede restrângerea activităţii.

“Complexul Energetic Hunedoara a primit un ajutor de urgenţă, în schimbul căruia Guvernul trebuie să notifice Comisiei Europene un plan de restructurare. Suntem în discuţii cu CE pentru a contura acest plan, care va reduce substanţial activitatea sau dimensiunea complexului; va ramâne mult mai mic. Dar va fi un complex funcţional, va putea să stea pe picioarele lui în condiţii de piaţă. E şi în insolvenţă de câteva luni şi mergem, ca şi în cazul Oltchimului, în paralel, derulam în paralel procedurile naţionale ale legii insolvenţei cu investigaţiile Comisiei Europene”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă în 25 ianuarie.

El a precizat că planul de restructurare este pregatit de ISPE.

“De când s-a acordat ajutorul de salvare, Comisia a impus condiţia separării minelor de partea de producţia de electricitate. Marea majoritate a salariaţilor se află în zona de minerit, şi aici vor fi două discuţii. Una: ce se întâmplă cu cele patru mine şi ce se întâmplă pe partea de producţie de electricitate, unde avem în momentul de faţă formal 7 grupuri dar nu funcţionează toate. Şi mai avem şi partea de distribuţie energie termică”, a precizat Chiriţoiu.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv