Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Patru candidați, un favorit pentru funcția de Procuror General

”Excepționalul” lui Băsescu, în pixul lui Iohannis

Codruţ Olaru, Oana Schmidt-Hăineală, Gheorghe Ivan şi Augustin Lazăr candidează pentru șefia Parchetului General, potrivit Ministerului Justiției, iar favorit este actualul adjunct al procurorului general interimar, Codruţ Olaru, potrivit unor surse, el fiind promovat în această funcție de la şefia DIICOT.

codrut-olaru

Fostul șef al DIICOT

Codruț Olaru, care şi-a depus candidatura miercuri seara, este procuror din 1995 și a ajuns foarte rapid – 4 ani – în funcții de conducere: din 1999 a devenit șeful Parchetului Judecătoriei Bacău, instituţie pe care a condus-o până în 2000, când a fost promovat procuror la Parchetul Tribunalului Bacău și după numai 2 ani, la DIICOT Bacău.

După alți 3 ani, Olaru a ajuns șeful DIICOT Bacău iar doi ani mai târziu, în 2007, a fost numit procuror-şef al DIICOT – Structura Centrală.

Codruţ Olaru a fost şeful DIICOT timp de două mandate, din 2007 până în 26 martie 2013, fiind calificat de președintele Traina Băsescu drept ”excepțional”.

Din 2013, Olaru a fost promovat adjunct al Procurorului General al României, în mandatului lui Tiberiu Niţu.

oana schmitt-haineala

Fosta șefă a CSM

Oana Schmidt-Hăineală, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, şi-a depus candidatura marţi. Ea este membru al CSM din anul 2012 și a ocupat și un mandat de vicepreşedinte al instituţiei. În cadrul Consiliului, Hăineală este reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale.

Hăineală și-a început cariera în 1998, ca avocat în baroul Bacău, dar a devenit în același an procuror la Parchetul de pe lângă. A promovat și ea rapid, după 3 ani: între 2001 – 2002 a condus Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti iar din 2002 până în 2004 a fost adjunct al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Timp de câteva luni, pe parcursul anului 2004, a activat in cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General, apoi a condus, între 15 iunie – 1 august 2004, Biroul de anchete speciale în cadrul acestei instituții.

A revenit la Bacău ca prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, pentru 3 ani.

Din luna mai 2007 până în mai 2009, Oana Schmidt-Hăineală a fost adusă la Ministerul Justiţiei ca șefă a Direcţiei pentru relaţia cu Ministerul Public.

Din luna mai a anului 2009 și până în februarie 2010, Hăineală a fost consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor.

Din februarie – iulie 2010, Hăineală a fost consilier al Preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, apoi a revenit, până în ianuarie 2011, în funcția simplă de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. De aici a ajuns, brusc, la CSM.

Gheorghe Ivan
Gheorghe Ivan

Șeful DNA Galați

Gheorghe Ivan (n. 15.12.1964) a fost mai întâi consilier juridic-Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi în perioada 1994 – 1995, apoi, până în 1997, a fost procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor, jud. Galaţi – Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Astat un an procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi și alt an la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi – aceeași Secţie de urmărire penală şi criminalistică.

După încă un an, în 2000 Ivan a fost promovat prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila iar în 2001 a ajuns prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

După încă un an a revenit ca simplu procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, unde a stat tot un an. În 2002 a ajuns procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi-Secţia Maritimă şi Fluvială, unde a stat 3 ani.

În 2005 a devenit procuror la Biroul Teritorial Galați al DIICOT, unde a stat 10 luni, fiind promovat procuror la DNA – Structura Centrală, din noiembrie 2005 până în iulie 2006.

În august 2006 a fost ”promovat pe loc în funcţia de procuror la Parchetul General, în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), însă a revenit la Galați, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, până în septembrie 2008, când a fost numit procuror-şef al DNA Galaţi.

procuror-Augustin-Lazar
Augustin Lazăr

Șeful Curții de Apel Alba Iulia

Augustin Lazăr este din 2013 procuror-șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Are 58 de ani şi este profesor universitar doctor la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

În activitatea sa din ultimii ani a coordonat anchetele din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – sunt singurele informații pe internet despre activitatea lui.

De aceea, amintim informațiile pe care le avem: la Parchetul condus de Lazăr s-a început în 22 ianuarie 2014 urmărirea penală in rem a accidentului aviatic din Munții Apuseni. “Obiectul cercetării noastre îl reprezintă clarificarea cauzelor accidentului și eventuale vinovății ale persoanelor care au avut o legătură cu misiunea aceasta a avionului de la București la Oradea”, declara Lazăr în 24 ianuarie 2014.

După numai 10 zile, în februarie, dosarul a fost preluat de Parchetul Militar.

Lazăr a declarat atunci că „Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului. Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane”.

Nu știm ce s-a mai întâmplat cu dosarul, însă a doua zi de la preluarea lui, Ministerul Transporturilor condus de Ramona Mănescu, s-a spălat pe mâini într-un mod uluitor: Nu au fost destule victime pentru convocarea Comitetului de urgenţă.

După aproape 2 ani, în noiembrie 2015, raportul Centrului de Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) l-a găsit vinovat pe pilotul Adrian Iovan, care n-ar fi avut experiență să piloteze un astfel de aparat de zbor, mai puțin performant, și a luat mai multe decizii eronate.

Calendarul numirii

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Justiției, procurorii care doresc să ocupe funcţia de Procuror General şi-au putut depune candidatura până în 16 martie iar candidaţii vor avea discuţii cu ministrul Raluca Prună în perioada 18 – 22 martie.

În 23 martie, ministrul Prună va trimite propunerea la CSM, iar după primirea avuzului – consultativ -, o va înainta, până în 22 aprilie, preşedintelui Klaus Iohannis.

Numirea se face pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Nițu a demisionat cu scandal

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a demisionat din funcție în 2 februarie, după ce DNA a făcut public faptul că acesta a folosit ilegal coloana oficială.

Inițial, Niţu a tăcut mâlc 3 zile apoi a transmis un comunicat de presă în care a anunţat că nu demisionează deoarece are datoria să se asigure că Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale.

După 8 zile însă, Nițu a cedat presiunilor presei și ministrului Prună, anunțând, într-un comunicat, că a făcut gestul de onoare.

Deja Gabriel Oprea, cel care l-a atras în acest scandal punându-i la dispoziţie escorta la care au dreptul numai preşedintele ţării, premierul şi şefii celor două Camere ale Parlamentului, a fost pus oficial sub acuzarea de abuz în serviciu.

În 9 februarie, Nițu a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru complicitate la abuz în serviciu.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv