Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Nicușor Dan a intrat în cursa internă a USR pentru candidatura la șefia Primăriei Capitalei / JUSTIȚIE: Anchetatorii reconstituie, timp de două zile, crimele din Caracal / Dincă a fost mutat la arestul IPJ Olt / ANM: Vremea se răcește semnificativ / Un val de aer polar străbate țara de miercuri până vineri /

Breaking News:
 

PresOne, despre cazul Emiliei Șercan: Cel mai grav caz de intimidare a unui jurnalist din ultimii 29 de ani

Redacția PresOne transmite vineri, printr-un comunicat, că amenințarea cu moartea a jurnalistei Emilia Sercan “este cel mai grav caz de intimidare a unui jurnalist din ultimii 29 de ani – și nu doar pentru că este vorba despre o amenințare cu moartea venită în urma unei investigații de presă”.

Reacția colegilor de redacție ai Emiliei Șercan vine după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au confirmat, joi seară, că dețin probe potrivit cărora planul amenințării cu moartea a fost inițiat și girat de Adrian Iacob și Petrică-Mihail Marcoci, rectorul, respectiv prorectorul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”.

Cei doi reprezentanți ai conducerii instituției de învățământ superior au fost puși sub urmărire penală și plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzația de “instigare la șantaj”.

Iată precizările din comunicatul PresOne:

“Cei puși deja sub acuzare sunt, toți trei, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, al cărui rol e de a proteja cetățenii de infracțiuni precum cele de care sunt suspectați. Doi dintre ei conduc o instituție universitară a cărei misiune este chiar aceea de a forma ofițeri de poliție. Unul dintre ei, rectorul Adrian Iacob, este chiar subiectul investigației prin care Emilia Șercan a dezvăluit, în 24 martie, că acesta a obținut titlul de doctor cu o teză plagiată în proporție de peste 70%.

Potrivit procurorilor DNA, ofițerul de poliție Gheorghe Adrian Bărbulescu ar fi amenințat-o cu moartea pe Emilia Șercan la data de 15 aprilie – la aproximativ trei săptămâni după publicarea primului articol din serie – ca parte dintr-un plan gândit de rectorul și de prorectorul Academiei, cei doi promițându-i în același timp “polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”.

“Concret, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional […] să transmită mesaje de amenințare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian. Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuții pe care Bărbulescu Gheorghe Adrian le-a purtat atât separat cu cei doi, cât și împreună, în sediul “Academiei de Poliție”, susține DNA:

“Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Academiei de Poliție, Iacob Adrian, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierelor celor doi ofițeri superiori, astfel încât pentru aceștia era esențial ca anchetele jurnalistice să înceteze”.

“[…] Interesul lui Marcoci Petrică-Mihail în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcția de prorector depinde în mod direct de rectorul instituției de învățământ, astfel încât pierderea funcției de către Iacob Adrian ar fi avut consecințe negative și asupra acestuia”.

“În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de amenințare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor. De asemenea, există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conținutul mesajelor de amenințare care urmau să fie transmise persoanei vătămate și i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală”.

PressOne, care a publicat până acum 60 de articole din seria de dezvăluiri despre plagiatele din mediul universitar, este alături de Emilia Șercan – și va continua să-i găzduiască, așa cum a făcut-o din 2015 încoace, investigațiile.

Mulțumim cititorilor pentru mesajele de încurajare transmise Emiliei și colegilor din presă care-i sunt alături.

Redacția PressOne”.

301 Shares