Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a aprobat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

Pușcaș (ANAP): Avem dubii asupra unui sfert din contractele din spitale atribuite prin achiziții directe

În domeniul sănătății se fac cele mai multe nereguli în achiziții publice iar din totalul contractelor din spitale, atribuite prin achiziții directe, “asupra unui sfert putem emite dubii rezonabile”, a declarat marți Bogdan Pușcaș, președintele Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).

Bogdan Pușcaș ANAP 1

Majoritatea neregulilor au fost rezultatul lipsei de profesionalism a celor ce lucrează în domeniu.

“În general este vorba despre lipsa de capacitate administrativă şi de lipsa de profesionalism a celor care lucrează în domeniul achiziţiilor publice. Astăzi sunt necesare doar 40 de ore de curs ca să devii specialist în achiziţii publice, iar 80% dintre aceşti experţi se califică la locul de muncă. Prin noua legislaţie, calificările se vor obţine pe trei nivele, iar pentru a intra în această meserie va trebui să treci cel puţin două luni pe la şcoală”, a explicat preşedintele ANAP, la bilanțul a 12 luni de guvernare.

Tertipul clasic: Divizarea contractelor pentru a fi atribuite direct

“Însă,nu este vorba doar de lipsă de profesionalism. Au fost şi fapte săvârşite cu intenţie”, a arătat Bogdan Pușcaș.

Printre principalele nereguli constatate de inspectori au fost legate de divizarea contractelor sub praguri astfel încât acestea să fie atribuite direct, dar şi nereguli în achiziţiile curente, de la materiale sanitare, la furnituri de birou.

3,6 milioane de lei amezi în 10 luni

“Avem 15 agenți constatatori care au făcut 361 de controale, din care mai bine de 250 au fost ca urmare a solicitărilor instituțiilor competente de verificare și control și a parchetelor. Ca o cifră, am dat în acest an, în primele 10 luni, amenzi de 3,6 milioane de lei”, a precizat Pușcaș.

Verificările din spitale s-au derulat pe parcursul a 5 ani, în perioada 2011 – 2016. Șapte din cele 361 de controale sunt încă în derulare.

În cadrul acestor controale, cele mai mari amenzi aplicate au fost de 200.000 de lei.

Din București, spitalele “Elias”, “Colentina” și de Arși 

Printre unitățile care au primit această amendă se află Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul de Chirurgie Plastică București, Spitalul Elias, Spitalul Sf. Ioan din Galați, Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiori de Vede, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Județean de Urgență Alexandria și Spitalul de Urgență Petroșani.

Amenzi importante au primit și Spitalul Municipal Toplița, respectiv 175.000 de lei, Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui, Spitalul Județean de urgență Vâlcea, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște,

Spitalul Mavromati, câte 160.000 de lei fiecare, dar și Spitalul Județean Zalău, cu 150.000 de lei și Spitalul de Psihiatrie “Eftimie Diamandescu Bălăceanca” din Ilfov, cu 140.000 lei, a precizat președintele Agenției.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv