Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

Rectorii fac scut pentru profesorii giranţi ai puşcăriaşilor. ASE, deranjată doar că i s-a folosit sigla şi antetul

Profesorii universitari care au girat lucrările ştiinţifice scrise de deţinuţi în penitenciare şi-au asumat o activitate personală extra-contractuală dar nu au încălcat legea, a concluzionat Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR), condus de fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

universitatea_bucuresti

CNR a întocmit pe baza celor 43 de rapoarte ale universităţilor de stat propriul raport cu privire la profesorii coordonatori ai “capodoperelor” deţinuţilor de lux. Evident că aceştia nu vor păţi nimic, deşi unele universităţi vor cere de acum să fie înştiinţate înainte de eliberarea unui astfel de aviz.

Spre exemplu, Comisia de Etică și Deontologie Profesională (CEDP) a ASE Bucureşti a fost deranjată nu că 17 profesori au girat aproape 30 de lucrari ştiintifice, ci că unele referate de recomandare au sigla şi antetul ASE. De acum încolo, va trebui primit acceptul conducerii academiei.

“În urma analizei documentelor, CEDP a formulat următoarele concluzii:

  1. CEDP constată că nu există o încălcare a unor prevederi legale, iar recomandările supuse analizei au fost făcute în nume personal şi nu reprezintă punctul de vedere al Universităţii. Cadrele didactice din Academia de Studii Economice din Bucureşti îşi asumă întreaga responsabilitate pentru recomandările făcute;
  2. Conform Cartei ASE București, Cap.VI privind libertatea academică și deontologia universitară (art.19), cadrele didactice universitare au dreptul și libertatea de a-și exprima liber opiniile cu privire la temele profesionale și stiințifice.

“CEDP constată însă că unele referate de recomandare au sigla şi antetul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar discuțiile din spațiul public pot aduce prejudicii de imagine instituţiei, și în aceste condiții recomandă ca pe viitor sigla și antetul ASE-ului sa fie utilizate cu mai multă parcimonie și numai după o evaluare atentă a consecințelor”, se arată în raport.

Totodată, CEDP recomandă ca orice cadru didactic din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti care va fi pus în situaţia de a se implica în evenimente similare (de aceeași natură cu cele avute în vedere în prezenta analiză sau chiar de altă natură) care sunt susceptibile de a prejudicia imaginea instituţiei, să ceară aprobarea  departamentelor din care provin/conducerii facultăţilor sau a Universităţii.

CEDP propune, de asemenea, elaborarea la nivelul ASE București a unei proceduri interne cu privire la comunicarea instituțională (cu privire la comunicarea internă și externă, la utilizarea antetului Universității și a ștampilelor instituționale etc.).

De la ASE, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, Dumitru Miron, şi-a pus obrazul pentru 7 dintre cele 10 cărţi scrise în puşcărie de Dan Voiculescu într-un an şi un pic. Evident, Turnătorul Felix nu a avut timp să scrie nicio lucrare ştiinţifică în libertate.

Dar cum pentru o carte se scad 30 de zile din pedeapsă, mogulul Antenelor s-a pus pe scris. Astfel, din cei 10 ani de puşcărie (condamnare în 8 august 2014), Voiculescu spera să scape după numai 2 ani, în această vară. Are vârsta de peste 60 de ani iar legea prevede că va face doar o treime din pedeapsă. Iar cu 10 cărţi scrise pe bandă rulantă, Voiculescu îşi tăia 10 luni – evident, cu largul concurs al conducerii penitenciarului şi al Judecătoriei Sectorului 4.

Şi celelalte universităţi susţin că profesorii lor universitari au coordonat în nume propriu lucrările cu caracter ştiinţific ale puşcăriaşilor. 

Iată ce scrie în Raportul Comisiei de etică al Universităţii din Bucureşti: “Lucrările autobiografice avându-l pe dl. Gheorghe Becali ca protagonist sunt relevante ştiinţific pentru că ar aparţine tipologic categoriei “memoriilor lui Winston Churchill” ori ” Confesiunilor Sf. Augustin”. Deţinutul putea scrie lucrări la conjunctura mai multor domenii: Ştiinţe politice, istorie, studiul mentalităţilor unor invidivizi…”. (sursa: conf. dr. Dan Pavel)

Deocamdată, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a eşuat în încercarea de a abroga articolul din lege care prevede reducerea pedepselor din închisoare pe baza lucrărilor ştiinţifice scride de deţinuţi. A fost sabotată în Guvern şi a reuşit doar să suspende până în septembrie aplicarea articolului.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv