Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Fostul consilier "pe probleme de personal" al ministrului de Interne susține că nu-l cunoaște pe polițistul pedofil, dar cere demisia șefului Poliției Române

Rîciu, fostul consilier al lui Carmen Dan: Rămân polițist, nu mă dă nimeni afară. Despescu să demisioneze

Valentin Rîciu, fostul consilier al ministrului de Interne Carmen Dan, susține că nu are cunoștință despre vreun dosar penal în care este cercetat – deși Parchetul General a făcut public acest lucru -, și nici că îl cunoaște pe polițistul pedofil Eugen Stan, deși este lider de sindicat.

“Sunt 600 de polițiști la Brigada Rutieră, nu am cum să-i cunosc pe toți, nu cred că am vorbit vreodată cu el”, a spus Rîciu, întrebat miercuri dimineață de jurnaliștii care l-au așteptat la intrarea în sediul Brigăzii Rutiere București, unde acesta își continuă activitatea.

Râciu a spus că nu pleacă din Poliție: “Nu mai sunt consilier, dar rămân polițist, nu mă dă nimeni afară! Am spus că am încetat colaborarea, nu că trebuie să depun vreo demisie”.

Pe de altă parte, în cazul polițistului pedofil, Rîciu susține că trebuie să-și dea demisia toți cei din conducerea Poliției Capitalei, inclusiv Despescu de la Poliția Română, deoarece “are o semnătură”.

“Eu sunt consilierul agent de poliţie, dar în fruntea Poliţiei Române sunt chestori, fostul şef al Poliţiei Capitalei care, iată, nu şi-a dat nico demisie, deşi ştia despre acea notă, actualul şef al Poliţiei Române, domnul Despescu, care are o semnătură. Nu pot să spun eu ce să facă domnul Despescu. Domnul Despescu să-şi asume responsabilităţi pentru funcţia pe care o are. Marius Voicu era şeful Poliţiei Capitalei, la fel să-şi asume responsabilităţi. Nu pot să le spun eu ce să facă, este decizia lor”.

Despre dosarele penale pe care le are, Rîciu susține că a aflat din presă. “În momentul în care voi fi chemat, voi da detalii. Până la momentul ăla, nu pot să spun nimic”, i-a expediat el pe jurnaliști.

3 dosare penale

Valentin Rîciu are trei dosare penale. Este cercetat din 2016 pentru o infracțiune de ultraj pentru că de mai multe ori și-a amenințat un coleg pe o rețea de socializare, iar într-un alt dosar din 2016 este acuzat de înșelăciune.

Însă poate cea mai grea acuzație care i se aduce este de abuz în serviciu, într-un dosar din 2017 în care Valentin Rîciu, atunci angajat la Brigada Rutieră, este acuzat că ar fi plecat la mare cu sindicatul pe care îl conducea, în timpul orelor de serviciu și în baza unei semnături false.

El a fost angajat al Brigăzii Rutiere vreme de 25 de ani, mulți ani a lucrat alături de polițistul agresor, Eugen Stan, iar din octombrie 2017 este consilierul “pe probleme de personal” al ministrului Carmen Dan. Evident, nici unul, nici altul nu știau despre polițistul pedofil.

„Am ales, în mod special, un agent de poliție în aceasta functie având în vedere că cei mai mulți dintre angajații Politiei Române sunt agenți și cred că este important ca aceștia să fie reprezentați la cel mai înalt nivel în echipa ministrului”, a precizat ministrul Carmen Dan în 5 octombrie, la întâlnirea cu sindicatele, care a avut loc la sediul MAI.

Sâmbăta trecută, după ce au fost difuzate aceste informații, în exclusivitate la Digi24, Valentin Rîciu a trimis, la MAI, un raport în care spunea că nu este cercetat și nici nu a fost vreodată pentru înșelăciune și cerea ministrului de interne să dispună după cum consideră.

Ministerul de Interne nu a reacționat. În octombrie 2017, atunci când Carmen Dan l-a numit pe acest bărbat consilierul său, ea scria, pe pagină să de socializare, că Valentin Rîciu este un polițist extraordinar și că se va baza pe experiența sa.

Parchetul General verifică dosarele

Prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a dispus efectuarea unui control cu privire la modul în care parchetele competente au instrumentat  trei dosare penale având ca obiect cercetarea agentului șef principal de poliție Rîciu Valentin, în prezent consilier al ministrului afacerilor interne, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune (art. 244 Cod penal), ultraj (art .257 alin. (2) Cod penal) și abuz în serviciu (art. 297 Cod penal).

Controlul a constat în verificarea celor trei cauze sub aspectul respectării normelor procedurale care reglementează activitatea de urmărire penală, precum și a ritmicității efectuării actelor de cercetare.  

În urma verificărilor efectuate a rezultat că, în dosarele aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 București, procedurile s-au prelungit nejustificat, în cele două cauze nefiind efectuate acte de urmărire penală cu celeritate, ambele fiind repartizate pentru cercetări lucrătorilor de poliție din cadrul Brigăzii Rutiere – Biroul control intern.

În dosarul aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 București, procurorul de caz a dispus măsurile necesare efectuării cu celeritate a actelor de urmărire penală, delegând în acest sens lucrătorii de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră, Biroul control intern. Totodată, constatând neefectuarea în termen a actelor dispuse, procurorul de caz a intervenit prompt, dispunând noi măsuri și stabilind un nou termen de efectuare a cercetărilor.

Având în vedere cele menționate anterior, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus următoarele măsuri:

  1. Sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor prealabile ce se impun sub aspectul prelungirii nejustificate a procedurilor în cele două dosare ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 București, pentru a se stabili  eventuala existență a indiciilor săvârșirii vreunei abateri disciplinare din cele prev. de art. 99 lit. h) și t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
  1. Efectuarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Serviciul de îndrumare și control a unui control tematic având ca obiectiv verificarea modului de exercitare de către procurorii de la parchetele competente a activității de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de către lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră, Biroul control intern
0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv