Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:
Regrete târzii!

UPDATE! După ce a dat aviz pozitiv pe Legile Justiţiei, șefa ÎCCJ le cere lui Dragnea și Tăriceanu să retrimită proiectul la MJ

“Legea 24/2000 prevede la art 27, alin. 2, lit (j), transmiterea către Comisia specială a tuturor actelor normative cu incidenţă asupra justiţiei, dar nu a oricăror acte, ci doar a celor aflate deja în procedură parlamentară!”.

Cristina Tarcea, preşedintele instanţei supreme (ÎCCJ), cere preşedinţilor Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să retrimită la Ministerul Justiţiei proiectul lui Tudorel Toader de modificare a legilor Justiţiei,  susținând că din declaraţia lui de miercuri din Parlament nu rezultă în ce calitate şi în baza cărei proceduri și-a înaintat propunerile sale Comisiei speciale conduse de Florin Iordache.

sursă foto: revista22.ro

UPDATE: Și Parchetul General cere retrimiterea la MJ a proiectului Legilor Justiției.

Cristina Tarcea constată că, în loc să fi finalizat procedura pe care şi-a asumat-o, Tudorel Toader a luat act că trebuie să prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, însă, din declaraţia lui de miercuri din Parlament, nu rezultă în ce calitate şi în baza cărei proceduri ministrul Justiţiei a înaintat propunerile sale Comisiei speciale.

În plus, legea permite trimiterea la comisa specială numai a acelor proiecte aflate deja în procedură parlamentară.

“Este adevărat că, potrivit art. 27 alin. 2 din Legea nr. 24/2000, în cazul proiectelor unor legi complexe, care interesează domeniul de activitate al justiţiei, se pot constitui comisii de elaborare, dar numai la nivelul Ministerului Justiţiei, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul propunerilor de modificare a legilor justiţiei, asumate de acest minister. De asemenea, este adevărat că prin Hotărârea nr. 69/2017 invocată mai sus s-a constituit Comisia specială comună pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, dar obiectivele acesteia sunt strict stabilite prin art. 1 şi vizează modificarea codurilor în materie civilă şi penală. Doar lit. j) a art. 1 prevede ca obiectiv transmiterea către Comisia specială a tuturor actelor normative cu incidenţă asupra justiţiei, dar nu a oricăror acte, ci doar a celor aflate deja în procedură parlamentară”, precizează Cristina Tarcea, într-un comunicat de presă transmis joi.

“Nu a existat transparență, cooperare și dialog interinstituțional”

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) arată că parcursul propunerilor de modificare a legilor justiţiei demonstrează că nu a existat transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional şi că nu au fost respectate dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative.

“Potrivit art. 74 alin. 1 din Constituţia României, iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Este de notorietate faptul că Ministerul Justiţiei şi-a asumat iniţiativa legislativă, urmând să propună Guvernului modificările celor trei legi. În acest scop au avut loc dezbateri publice şi s-a iniţiat procedura de avizare”, explică Tarcea.

“Să să permită finalizarea procedurii legale”

Preşedintele instanţei supreme transmite că, înaintea oricăror discuţii privind conţinutul modificărilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate.

“Solicit preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României şi comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale. Este singura soluţie care ar asigura edictarea unor reglementări realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea şi funcţionarea instanţelor, precum şi a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize şi studii de impact care nu au fost făcute până în prezent şi care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort”, arată Cristina Tarcea.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv