Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

UPDATE. Florian Coldea, în fața Comisiei Parlamentare SRI

Mulți dintre români au mari așteptări din partea lui Florian Coldea. Ei cred că fostul adjunct al șefului SRI va arăta cum funcționa binomul SRI-DNA, dar mai ales, va dezvălui relațiile dintre liderii politici și conducerea SRI.
UPDATE ora 19.40: După circa 7 ore de audiere, președintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat public că nu l-a întrebat nimic pe Coldea din problemele la ordinea zilei, urmând ca acesta să răspundă cu altă ocazie.
UPDATE – ora 19.30: Coldea a citit de pe foaie declarația de presă, semn că a venit pregătit cu ea.
UPDATE – ora 12:05. Președintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda, ne spune că se așteaptă la o ședință de circa 6 ore.
“Mi-am dat seama din experiența cu domnul Maior că durează destul de mult să clarificăm lucrurile discutate în comisie. Cred că la domnul Coldea vom avea și mai multe lucruri care l-au vizat pe domnul Coldea, deci va fi o întâlnire mai mult de șase ore”, a declarat Manda îninte de începerea ședinței.
UPDATE – ora 11:55. Florian Coldea, declarație înainte de a intra în sală: “Am venit din respect pentru Parlamentul României și al statului român, pentru a răspunde la întrebările comisiei așa cum am făcut de fiecare dată”.
UPDATE – ora 11:35. Presa a fost invitată de președintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, să părăsească sala.
Florian Coldea își odihnește mâinile care au semnat mii de documente considerate ilegale de către unii “inițiați” care acum NU mai joacă în tabăra fostului șef al SRI.

UPDATE – ora 11:25. Florian Coldea a intrat în sală. Pare liniștit, așa cum se vede din primele imagini tv.

UPDATE – ora 11:20. Florian Coldea are o discuție în privat cu șeful  Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.
Coldea era așteptat să apară în fața comisei la ora 11.00.
După Maior a venit vremea lui Coldea
Opinii
Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, luni, la TVR1.: “Nu mă pricep neapărat, dar sunt convins că generalul Coldea nu va deşerta acolo secrete ale Serviciului”.
Cariera lui Coldea

Florian Coldea a intrat în SRI în 1996. Din a doua încercare, căci primul examen de licență l-a picat. Născut în 1971, în comuna Târnova din județul Arad, Florian Coldea a ajuns nu numai prim-adjunct al directorului SRI, dar și cetățean de onoare al comunei.

După absolvirea Liceului Industrial nr. 11 din Arad, la seral, prima sa tentativă de a obține o diplomă universitară a făcut-o la Institutul Politehnic din Timișoara. A rămas repetent încă din primul an de facultate și, din acest moment, a beneficiat de protecția și ajutorul unei rude a mamei sale, generalul Dan Gheorghe, un ofițer de carieră în domeniul informațiilor. Acesta, încă de pe vremea generalului Iulian Vlad, lucra în cadrul Securității. Revoluția din Decembrie 1989 l-a găsit pe Dan Gheorghe în cadrul USLA, într-o funcție de comandă.

Dan Gheorghe a absolvit Şcoala de ofiţeri a Ministerului de Interne în 1969, fiind imediat încadrat în Securitate, în UM 0800 Bucureşti. A fost ofiţer la Securitatea Municipiului Bucureşti, unde a răspuns de Întreprinderea de Transport Internaţional, apoi de sectorul „studenţi”, în special din zona Conservatorului Ciprian Porumbescu. În 1988, a fost mutat în cadrul structurii informative a Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA), cu gradul de maior.

În martie 1990, a fost numit comandant al Brigăzii Antiteroriste din SRI, fiind avansat la gradul de colonel. În 1992, a trecut la SIE, fiind avansat la gradul de general de brigadă de Ion Iliescu. În toamna lui 1993, Dan Gheorghe a fost numit şeful UM 0215, serviciul secret al Ministerului de Interne, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 1997.

În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, devenind imediat directorul general al SC NIRO ‚95 IMPEX SA.

În 1995, după picarea examenului de licență de la Academia Națională de Informații, Coldea a fost trimis în rândul subofițerilor. A reușit să ia examenul a doua oară, în 1996, devenind ofițer de informații.

Din 1996 până în 2005, când avea gradul de maior SRI, Coldea a fost sub aripa protectoare a unchiului său, Dan Gheorghe. Legăturile generalui Dan Gheorghe cu comandatul Brigăzii Antitero, gen. Ion Ștefănuț erau extrem de solide încă dinainte de 1989 și i-au asigurat lui Coldea funcții în cadrul Brigăzii Antitero.

Ascensiunea ex-prim-adjunctului SRI a fost determinată de participarea sa în cadrul operațiunii de recuperare a ziariștilor răpiți în Irak. Deși nu a fost printre cei trimiși în teren din prima clipă, Traian Băsescu, președinte al României, l-a remarcat în ședințele celulei de criză care se reunea la Cotroceni. Rezolvarea crizei ziariștilor răpiți i-a adus și prima promovare în ochii lui Traian Băsescu, care a văzut în el un posibil înlocuitor pentru generalii din era lui Ion Iliescu. Atunci când a putut, Președintele l-a făcut pe Florian Coldea DIRECT prim-adjunct al directorului SRI, o perioadă scurtă fiind chiar (interimar) director al Serviciului. (După EvZ.)

19 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv