Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

 POLITICĂ: La Parlament are loc Consiliul Național al PSD, urmat de CEx / Amnistia și grațierea, tot mai cerută la vârful partidului

Breaking News:
 

ASSAI: Informațiile privind frauda de 20% pe piața de asigurări sunt false

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) a primit confirmarea de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că informațiile vehiculate în spațiul public privind frauda de 20% de pe piața de asigurări din România sunt false.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Iată precizările transmise de ASSAI redacției:

“Asociatia Societatilor de Service Auto Independente – A.S.S.A.I. atrage atentia asupra unei dezinformari vehiculate in spatiul public referitoare la existenta unei fraude de 20% in piata de asigurari din Romania.

Informatia mai sus precizata, preluata de catre societatile de asigurari prin organizatia UNSAR, s-a dovedit a fi falsa.

ASSAI a adresat in mod oficial un set de intrebari catre Autoritatea de Supraveghere Financiara in scopul clarificarii acestor informatii vehiculate de catre UNSAR:

  1. Valoarea estimata de 20% a fraudei in asigurari este o valoare asumata de catre ASF?
  2. Exista studii recente care confirma aceste valori?
  3. Daca acestea exista, va rugam sa ne puneti la dispozitie aceste date.
  4. Daca aceste informatii sunt reale, de ce nu a publicat ASF aceste rezultate ingrijoratoare si studiile care au stat in spatele acestor cifre?
  5. Daca aceste valori sunt reale, care au fost masurile luate de catre ASF pentru diminuarea acestora?

Raspunsul ASF-ului a fost urmatorul: “cifrele despre care discutam reprezinta o estimare maximala, rezultata din discutiile avute la nivelul grupurilor de lucru organizate de catre ASF (…)” (document atasat).

Practic, ASF si-a dat seama de gafa facuta de domnul director si a incercat sa dreaga busuiocul, sustinad ca de fapt, ca aceste valori sunt doar niste estimari maximale rezultate in urma unor discutii si nu au in spate niciun fel de studiu.

In aceste conditii, ASSAI atrage public atentia Autoritatii de Supraveghere Financiara sa fie mult mai atenta la declaratiile publice ale unor directori din cadrul sectorului de asigurari, pentru a evita propagarea in spatiul public a unor  informatii de tip “fake-news” care nu au niciun fel de fundament real, avantajeaza firmele de asigurari supravegheate de catre ASF si care pot conduce la perceptii gresite ale pietei.

De asemenea, ASSAI someaza UNSAR sa prezinte scuze publice pentru dezinformarile vehiculate in spatiul public pe aceasta tema, in ultima perioada”.

UNSAR a cautat un vinovat pentru a justifica majorarea tarifului de referinta al RCA. Vinovatul gasit de aceasta data se numeste <<Frauda de 20% din asigurari>> – informatie falsa si rostogolita de catre societatile de asigurari in diverse publicatii care nu au verificat veridicitatea acestor informatii.  Atrag atentia UNSAR-ului ca piata de asigurari din Romania se poate reconstrui doar pe ADEVAR si niciodata pe MINCIUNA. Minciunile raman adevarurile mincinosilor”, a declarat Dan Barbu – președintele interimar al ASSAI.

Iată și răspunsul ASF primit de Dan Barbu:

“Referitor la articolele apărute în presă cu privire la fraudele în asigurări, cifrele despre care discutăm reprezintă o estimare maximală, rezultată din discuțiile avute la nivelul grupurilor de lucru organizate de către ASF pe aceasta temă, grupuri de lucru din care au făcut parte reprezentanți ai diverșilor participanți în piața asigurărilor (societăți de asigurare, intermediari, unități reparatoare etc).

ASF urmărește cu foarte mare atenție acest aspect și caută soluții, la fel ca si celelalte autorități competente naționale din țările europene, pentru a reduce la maximum impactul negativ generat de fraudele în asigurări. Fraudele în asigurări sunt sancționate de Codul Penal, existând in acest sens instituții ale statului cu atribuții specifice”.