Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Creștere de 4% în T1, în stagnare la T4 din 2017. Exporturile, contribuție negativă

Consumul salvează aparențele!

Creșterea economică s-a bazat pe consum și în trimestrul întăi (T1) din acest an, la fel ca în tot parcursul anului trecut, după majorările salariale acordate de Guvernul PSD+ALDE bugetarilor. 

Potrivit datelor publicate joi și revizuite de Institutul Național de Statistică (INS) față de varianta „semnal” publicată în  15 mai, creșterea economică a fost de 4% pe serie brută şi de 4,2% pe seria ajustată sezonier în T1 față de aceeași perioadă de anul trecut, dar a stagnat la nivelul T4 sin 2017. 

Pe seria brută, Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru T1 a fost de 176,7 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,0% faţă de T1 din 2017.

Pe seria ajustată sezonier, PIB estimat a fost de 222,7 miliarde de lei preţuri curente, menţinându-se – în termeni reali – la acelasi nivel cu T4 din 2017 şi în creştere cu 4,2% faţă de T1 din 2017.

Categorii de resurse

La creşterea PIB, în trimestrul I 2018 faţă de trimestrul I 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:

– Industria (+1,0%), cu o pondere de 23,0% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,4%;

– Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20,0% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,1%.

Categorii de utilizări

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:

– cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 3,4% la creşterea PIB;

– formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creşterea PIB.

Exporturile, contribuție negativă

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinţă a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv