Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Cu datoriile șterse de Guvernul Ponta, KazMunayGas (fosta Rompetrol) a semnat, în sfârșit, înființarea Fondului de investiții în energie kazah – român

KazMunayGas International (fosta companie Rompetrol) a semnat vineri în sfârșit, după 5 ani și 8 luni de la Memorandumul adoptat de Guvernul Ponta, contractul de asociere cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută de Ministerului Energiei, prin care se înființează Fondul de investiții în energie kazah – român.

Memorandumul lui Ponta – care a vrut inițial să tranșeze afacerea printr-o lege, însă aceasta a fost atacată la CCR de președintele de atunci, Traian Băsescu, și declarată neconstituțională – a fost semnat în februarie 2013 și prevede ștergerea datoriei de 600 de milioane de dolari moștenită de Romăpetrol de pe vremea afaceristului Dinu Patriciu.

Concret, Ponta a șters dintr-un foc 400 de milioane de dolari din datorie, iar pentru restul de 200 de milioane, a acceptat răscumpărareaa 26,69% din acțiunile pe care statul roman le deține.

Ponta a invocat la aprobarea memorandumului că elimină un potenţial risc de insolvenţă a companiei, fiind astfel soluţionat un vechi diferend între statul român şi Rompetrol, care punea în pericol continuitatea activităţii a 7.000 de salariaţi şi colectarea a peste 1,3 miliarde de euro la bugetul de stat.

Memorandumul adoptat în februarie 2013 de Guvernul Ponta mai prevede renunțarea din partea statului român la un litigiu prin care încerca să recupereze suma datorată de Rompetrol Group. Statul a renunțat imediat la litigiu, însă restul prevederilor nu au fost puse în aplicare până acum.

În ceea ce privește răscumpărarea a 26,69%, o provedere foarte importantă din memorandum, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că anul viitor vor demara procedurile, fiind necesară o licitație.

“Fondul kazah – român preconizează un nivel investițional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de 7 ani. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI”, se arată într-un comunicat al KazMunayGas International.

Structura acționariatului fondului de investiții ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI – 80% și statul român – 20%. 

“KMGI a identificat deja cel puțin două proiecte majore, cu o valoare a investițiilor care depășește 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului kazah – român și care vor impacta pozitiv economia României, în special, prin crearea directă a aproximativ două mii de locuri de muncă. 
Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiții se referă la construcția unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât orașul Năvodari, cât și rafinăria Petromidia. Valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de dolari și se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării”, se mai precizează în comunicat.

Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării pe piața locală. Noile stații vor fi dezvoltate prin investiții de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari.

Statul român, prin SAPE este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, în conformitate cu structura acționariatului, SAPE va desemna un membru în componența Consiliului de Administrație, părțile agreând desemnarea câte unui membru SAPE și la nivelul Consiliului Director și a Comitetului de Inițiere a Investițiilor.

Memorandumul de Înțelegere dintre KMGI (fostul Grup Rompetrol) şi statul român, încheiat în anul 2013, prevede mecanismul de privatizare al acțiunilor deținute de statul român în Rompetrol Rafinare SA și crearea unui fond de investiţii comun în domeniul energetic.

KMGI este deţinută de Compania Naţională de Petrol şi Gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Grupul petrolier KMGI desfășoară operațiuni majore în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe internaționale. 

În România, KMGI operează rafinăria Petromidia Năvodari.

Al doilea dosar Rompetrol zace la DIICOT

Amintim că în luna mai 2016 procurorii DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice acuzate de multiple fapte de corupțiedar de atunci, nici fostul procuror-șef Daniel Horodniceanu, nici actualul, Felix Bănilă, nu au mai dat vreo declarație pe acest subiect.

“Dosarul Rompetrol ne ocupă tot subsolul DIICOT”
În martie 2016, Horodniceanu declara că dosarul Rompetrol, disjuns din cel în care a fost judecat Dinu Patriciu, ocupă tot subsolul sediului DIICOT.
 
Rompetrol este un dosar de 3.100 de volume, ne ocupa tot subsolul institutiei. (…) Se lucreaza destul de intens in acest dosar, a facut si obiectul Inspectiei Judiciare, este in atentia conducerii DIICOT odata cu alte cateva zeci de dosare in acest moment. (…) Dosarul e o disjungere (…). E un dosar care implica foarte multa pricepere. E un procuror desemnat care se ocupa indeaproape zilnic de acest dosar si cred ca in perioada urmatoare vom vedea progrese. Cred ca discutam de nivelul lunii urmatoare. Asteptam din acel dosar sa avem o schimbare de incadrare juridica si o extindere, dar nu as vrea sa antamez”, a spus Horodniceanu la Digi 24.
Horodniceanu a estimat ca prejudiciul din dosar este unul “impresionant”, însă a evitat să dea o suma exacta.
“E într-adevăr impresionant prin prejudiciul care probabil că până la urmă va fi cuantificat într-o sumă exactă. La acest moment, vorbim de zeci de milioane de dolari la acel moment. Zeci de milioane la momentul inițial cred că s-ar putea transforma undeva spre sute de milioane. Nu aș putea da o cifră exactă acum, pentru că nu aș vrea să greșesc”, a spus Daniel Horodniceanu.
 
De atunci au trecut 2 ani și jumătate fără să mai aflăm nimic despre anchetă – că despre trimiterea în judecată, nici vorbă!
Un dosar Rompetrol se află în instrumentare și la DNA:
 

În acest context, vă invităm să citiți și:

Sechestru pe Petromidia după ce KazMunayGas a vândut-o chinezilor
Acţiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzacţionare după sechestrul DIICOT
KazMunayGas amenință statul român cu procesul. Cioloș a discutat în Mongolia cu premierul kazah
Vânzarea fostului Rompetrol Group – acum KMG International – către chinezii de la CEFC a eșuat
22 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv