Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

EXTERNE: Șoferul unui taxi a pătruns într-un grup de fani mexicani prezenți la Moscova pentru a urmări Campionatul Mondial de fotbal/ Nouă persoane au fost rănite, una dintre victime fiind în stare gravă/ Șoferul a fost reținut

Breaking News:
 

Grindeanu: În primele trei luni am împrumutat un sfert din cât a împrumutat Guvernul Cioloș

Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi, în debutul ședinței Executivului, că acesta s-a împrumutat în primele trei luni ale anului cu “un sfert” din ceea ce a împrumutat Guvernul Cioloș.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Asta în condițiile în care tot Grindeanu a anunţat, triumfător, că “vom avea în primele patru luni ale anului încasări cu 4 miliarde de lei mai mari decât în primele patru luni ale anului trecut”, și chiar excedent.

“Am văzut de câteva zile că există un subiect pe agenda publică, cel legat de situația împrumuturilor pe care le-a făcut Guvernul României în primele trei luni. (…) În primele trei luni ale anului, noi am împrumutat cam un sfert din ceea ce a împrumutat Guvernul Cioloș”, a declarat Grindeanu, la începutul ședinței de Guvern.

6,697 miliarde euro în 3 luni și jumătate

Potrivit calculelor Digi TV, Guvernul s-a îndatorat în doar trei luni și jumătate cu 4,697 miliarde euro – adică aproape 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice, de Guvernul Boc.

Șefului Executivului susține însă că împrumuturile sunt o practică în UE.

“Este o practică în Uniunea Europeană. Ba mai mult decât atât, împrumuturile contractate acum de Guvern s-au făcut pe un termen lung, la costuri reduse și în condiții extrem de bune. De altfel, la cel mai bun randament istoric pentru România. (…) Iar sumele pe care le-am obținut — mare parte dintre ele — vor fi folosite la dezvoltare”, a mai spus Grindeanu.

Guvernul evită să spună cât a împrumutat

Ulterior, Executivul a emis un comunicat, fără a preciza ce sumă a împrumutat:

“Nivelul împrumuturilor din primul trimestru al lui 2017, raportat la Produsul Intern Brut, este comparabil cu cel al anilor anteriori. Nevoia de finanțare publică pentru 2017 este mai mică decât cea din 2016, dar fiecare guvern are propria strategie de atragere de finanțare, care se bazează pe oportunitățile oferite de piața internațională și națională. 

Toate împrumuturile sunt contractate conform Programului Indicativ de Finanțare pentru anul 2017, care poate fi consultat pe site-ul MFP. Este o practică uzuală, pentru multe state membre UE, să contracteze împrumuturi pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru refinanțarea altor împrumuturi ajunse la scadență. 

Împrumuturile contractate acum de Guvern s-au făcut pe termen lung, la costuri reduse (emisiunea de eurobonduri din data de 11.04.2017 a fost realizată, de altfel, la cel mai bun randament istoric pentru România).  Sumele obținute vor fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare”.

Grindeanu: Avem excedent!

“În primele trei luni ale anului avem excedent bugetar. Concret, ultimele estimări ale execuției bugetare aferente primului trimestru arată că vom înregistra un excedent de peste 1,64 de miliarde de lei, adică 0,2% din PIB. (…) Veniturile totale la bugetul general consolidat vor fi cu aproape 4 miliarde de lei mai mari decât în trimestrul I al anului 2016, ceea ce înseamnă o creștere de 7,2%. Asta ca să mai eliminăm din istoriile spuse de către unii domni și doamne”, a declarat Grindeanu la începutul ședinței de Guvern.

Grindeanu se laudă și cu “colectarea TVA, care în februarie a crescut cu 2,5% faţă de februarie 2016, iar în martie a crescut cu 8,9% faţă de martie 2016”.

Mai mult, Grindeanu susţine că guvernul său a creat circa 62.000 de locuri noi de muncă, astfel că “şomajul a ajuns la cel mai scăzut nivel de după revoluţia din 1989”.

ok
SECUNDATV.RO folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG13 2012.