Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Birchall i-a enervat pe baronii PSD și a fost remaniată / Dana Gârbovan este propusă ministru al Justiției / Iulian Iancu este propus vicepremier pentru Economie / Fifor este propus ministru plin la Interne / Șerban Valeca este propus ministru al Educației / Iohannis îi poate respinge / PARLAMENT: Ciolacu a convocat Camera Deputaților în sesiune specială, săptămâna viitoare / ANM: Caniculă și disconfort termic în aproape toată țara, până duminică / 

Breaking News:
 

Guvernul a adoptat proiectul Legii Bugetului pe 2019. Scandalul cu primarii, stins

Guvernul Dăncilă a adoptat vineri, cu o întârziere de 3 luni, proiectul Legii Bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale din anul 2019, urmând ca acestea să fie trimise la Parlament, spre adoptare.

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul ședinței Executivului, că “2019 va fi anul investiţiilor, pentru care alocăm 49,65 miliarde lei, adică 4,86% din Produsul Intern Brut, în creştere cu 45% faţă de anul 2018”.

“O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari, adică cu 74,4% în plus faţă de anul 2018”, a arătat Dăncilă.

Potrivit prim-ministrului, Ministerul Fondurilor Europene are un buget “record” de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.

Și administrațiile locale beneficiază anul acesta de o alocare “record”, iar totalul sumelor care se distribuie din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mari decât cele din 2018, a adăugat ea.

“Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporţie de 100% la bugetele locale, respectiv 22,2 miliarde, comparativ cu 15 miliarde cât s-a repartizat în anul 2018. Aşadar, bugetul anului 2019 este un buget echilibrat şi concentrat atât pe susţinerea politicilor sociale, cât şi pe sprijinirea politicilor de dezvoltare”, a mai spus Viorica Dăncilă. 

Pentru Educaţie s-a alocat cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 de miliarde lei la 30,8 miliarde lei, banii mergând atât spre investiţii, cât şi pentru majorările salariale.

De asemenea, la Sănătate bugetul este cu 6,1 miliarde lei mai mare.

 

Municipiile vor primi 60% din impozitul pe venit

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a asigurat într-o conferinţă de presă, la finalul ședinței Executivului, că primăriile vor primi banii pentru serviciile sociale care le-au fost transferate.

Totodată, ea a spus că municipiile vor primi 60% din impozitul pe venit colectat în respectiva localitate. 

”Prin buget, primăriilor li se asigură sumele necesare pentru centrele de persoane cu handicap, protecția copilului, indemnizații pentru persoane cu handicap. Dacă sumele rămase după plata cheltuielilor sociale sunt mai mici decât bugetul din 2018, acestea se completează din sumele defalcate de TVA pentru echilibrare”, a declarat Teodorovici.

El a arătat că proiectul postat în dezbatere publică săptămâna trecută a suferit modificări.

“Au mai fost discuţii şi în Consiliul Economic şi Social, s-a primit opinia Consiliului Fiscal şi au fost discuţii cu cele patru structuri asociative. Ca urmare a acestor discuţii, a mai existat o serie de modificări care au fost aduse în Guvern şi o să vedeţi textul final pe care astăzi o să-l postăm pentru a vedea care este forma finală a proiectului pe care Guvernul îl trimite către Parlament. Astăzi va fi trimis către Parlament şi proiectul de buget şi, desigur, săptămâna viitoare se va stabili şi un calendar pentru ca acest proiect de buget să fie dezbătut şi după aceea băgat în plen”, a precizat ministrul Finanţelor.

Proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei, iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane.

“În primii trei ani de guvernare ai actualei majorităţi parlamentare, Produsul Intern Brut va creşte cu peste 33% şi, după cum am spus mai devreme, 1.022 miliarde lei. Este momentul în care practic România trece peste acest prag de 1.000 miliarde, lucru extrem de important şi care arată foarte clar că măsurile pe care economia din România le-a primit din partea actualei guvernări au primit şi efectul scontat”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul a menţionat că deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB, care poate fi menţinut printr-un efort comun al echipei guvernamentale.

“Deficitul bugetar este, foarte important de menţionat acest lucru, la un nivel în acest an de 2,55%, un deficit stabilit în limitele Tratatului de la Maastrich, un deficit care poate fi ţinut la nivelul pe care noi, ca şi Guvern, din analiza de la Ministerul Finanţelor Publice şi pe care o propunem Parlamentului spre adoptare, poate fi menţinut dar este necesar, am spus şi în Guvern azi, un efort comun din partea nu doar a Ministerului Finanţelor Publice, ci a întregii echipe guvernamentale, pentru a merge cel puţin pe patru zone, am spus eu, de reformă şi de a duce efectiv banii pe care bugetul îi alocă exact către zonele care sunt efectiv cu nevoi”, a mai spus Eugen Teodorovici. 

Bugetul de pensii este pe un excedent de 0,02% din PIB

“Bugetul de pensii în acest an este pe excedent, ca urmare în principal a unei măsuri adoptate în anii trecuţi şi anume acel transfer de contribuţii de la angajator la angajat şi iată că astăzi putem spune că avem un plus de 0,2% din PIB, un element extrem de important. Măsura trecerii contribuţiilor a fost, după cum spuneam, măsura care a avut efectul determinant în această schimbare efectivă de situaţii, de la un deficit în anii trecuţi până la 18 miliarde de lei astăzi s-a ajuns la momentul la care avem excedent. Spuneam şi anul trecut că Pilonul I de pensii poate fi chiar dus către o zonă pe care ni-o dorim cu toţii şi mai ales cei care urmează să intre în pensie, din care să se facă investiţii, astfel încât să devină foarte atractiv”, a spus Teodorovici.

Potrivit datelor prezentate de şeful de la Finanţe, deficitul la bugetul de pensii a fost în anul 2016 de 1,95 din PIB, în 2017 de 1,6 din PIB, în 2018 de 0,5% din PIB, în timp ce pentru anul acesta bugetul de pensii are un excedent de 0,2% din PIB.

16 Shares