Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

BRUXELLES: Negocierile între PE și Consiliul UE pentru desemnarea lui Kovesi procuror european se reiau pe 27 martie / POLITICĂ: Dăncilă pregătește o nouă remaniere 

Breaking News:
 

Guvernul alocă un miliard de euro pentru investiţii în domeniul culturii

Guvernul va aloca un miliard de euro pentru punerea în valoare a unor monumente istorice, biblioteci, muzee, centre culturale, instituţii de spectacole sau concerte.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că în şedinţa de joi va fi discutat programul multianual de investiţii în domeniul culturii: 

“Este un domeniu care are nevoie urgentă de finanţare multianuală pentru achiziţia de imobile monumente istorice şi bunuri culturale, construirea de bunuri culturale sau realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare sau modernizare a celor existente. Prin aprobarea unui program clar de investiţii, putem pune în valoare monumente istorice, biblioteci, muzee, centre culturale, instituţii de spectacole sau concerte. Pentru implementarea acestui amplu program de investiţii vom pune la dispoziţie suma de un miliard de euro, în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale. Acest obiectiv a fost prins în programul de guvernare şi este în acord cu obiectivele majore strategice cuprinse în Convenţia naţională pentru cultură, votată la Congresul PSD din luna martie”.

Viorica Dăncilă a precizat că au fost semnate contractele de finanţare pentru demararea a două proiecte culturale, în valoare totală de aproximativ 12 milioane de euro: 

“Este vorba de Programul E-cultura: Biblioteca digitală a României şi Programul monumente istorice – planificare strategică şi politici publice optimizate. Prin E-cultura vor fi expuse în biblioteca digitală a României un număr de 550.000 de resurse culturale, va fi creată o platformă informatică de tip bibliotecă digitală şi catalog partajat culturalia.ro şi nu în ultimul rând vor fi digitalizate şi furnizate pe portalul europeana.eu aproximativ 200.000 de resurse culturale”.

Totodată, Dăncilă a anunţat că Programul monumente istorice – planificare strategică şi politici publice optimizate vizează elaborarea Codului Patrimoniului Cultural, respectiv a strategiei naţionale privind protejarea monumentelor istorice.

“Venim astfel în sprijinul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale pentru o mai bună păstrate şi protejare a monumentelor istorice. Aceste proiecte vor fi realizate din fonduri europene nerambursabile. Am încredere că implementarea lor va decurge conform planului şi că vor contribui la promovarea culturii şi identităţii noastre naţionale”, a spus ea.