Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Nicușor Dan a intrat în cursa internă a USR pentru candidatura la șefia Primăriei Capitalei / JUSTIȚIE: Anchetatorii reconstituie, timp de două zile, crimele din Caracal / Dincă a fost mutat la arestul IPJ Olt / ANM: Vremea se răcește semnificativ / Un val de aer polar străbate țara de miercuri până vineri /

Breaking News:
 
Importurile, tot mai mari

INS confirmă: Creșterea economică de 5% în T1, bazată pe consumul din importuri

Institutul Naționale de Statistică (INS) confirmă, joi, în datele provizoriii privind creșterea economică de 5% din primul trimestru (T1), că aceasta s-a realizat prin consumul populației.
 
foto: Jean-Mihai Pâlșu
 
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 202,848 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5% faţă de trimestrul I 2018.
Creșterea economică ar fi fost de 0,4% dacă contribuția populației la creștere ar fi fost zero.
Asfel, potrivit INS, din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:
  • cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 6,7%, contribuind cu 4,3% la creşterea PIB. Trebuie luat în considerare că din punctul de vedere al ponderii în total PIB, consumul gospodăriilor deține aproape 72%.
  • formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 0,9% la creşterea PIB;
  • cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice, al cărei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 0,7% la creşterea PIB.
  • Variația stocurilor a contribuit cu 2,4%
 O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,3%), consecinţă a creşterii mult mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.
 
95 Shares