Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Ministrul Finanţelor, Gică-contra cu delegaţia FMI

Specialiştii FMI i-au urecheat pe guvernanţii lui Ponta pe motiv că se pregătesc de o relaxare economică prematură.

teodorovici_2_0
sursa foto; rfi.ro

Economia României este considerată, în continuare, una şubredă şi orice pas greşit ne-ar putea costa scump. Totuşi, premierul Victor Ponta, susţinut de oamenii lui, nici nu vrea să audă.

Astfel, profitând că anul viitor este şi unul plin de alegeri, Ponta a aruncat în stânga şi în dreapta cu creşteri de salarii, măriri de pensii şi reduceri de taxe. Cei de la FMI, prin vocea şefei misiunii în România, Andrea Schaechter, nu privesc cu ochi buni acţiunile puse la cale de Guvern şi anunţă deja că pentru anul viitor vom ajunge la deficit fiscal de peste 3%, deşi ţinta recomandată era de 1,5%.

“Pentru anii 2016 şi 2017, politicile adoptate şi cele care se intenţionează a fi adoptate – o combinaţie de reduceri masive de impozite şi taxe şi de majorări salariale – vor împinge deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016 şi peste acest nivel în 2017, dacă nu sunt identificate măsuri compensatorii sau dacă nu se întâmplă din nou neexecutarea integrală a cheltuielilor de capital”, declara Andrea Schaechter.

Traseul deficitului fiscal

S-au cuminţit guvernanţii lui Ponta? Deloc! Ştafeta a fost preluată chiar de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a anunţat că se pregăteşte o nouă ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codului fiscal. Parcă special pentru a face în ciudă celor de la FMI, Teodorovici solicită reducerea TVA la apă, de la 24% la 9%, devansarea reducerii impozitului pe dividende, care ar urma să ajungă la 5% de la 1 ianuarie 2016, dar şi scutirea unităţilor de învăţământ universitar de la plata impozitului pe profit.

Conform calculelor iniţiale, numai reducerea TVA la apă ar costa Guvernul cel puţin 250 de milioane de lei.

Totuşi, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi să amintim că Teodorovici vrea şi majorarea plafoanelor pentru microintreprinderi de la 65.000 de euro la 100.000 de euro. Acestea, însă, vor fi impozitate diferite, în funcţie de numărul de angajaţi.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv