Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

OUG cu noile taxe impuse de la 1 ianuarie 2019, publicată în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial a fost publicată sâmbătă Ordonanţa de urgenţă (OUG) prin care Guvernul a instituit în ședința din seara de 21 decembrie noile taxe ce vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2019, în ciuda faptului că atât premierul Viorica Dăncilă, cât și ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, dădeau asigurări la începutul acestui an că în mandatul lor nu vor majora sau impune taxe noi.

OUG nr. 114/2018 are 23 de pagini.

Taxa cu care au luat fața românilor este cea “pe lăcomie”, care a fost stabilită până la urmă să se plătească de către bănci în cazul în care nivelul ROBOR va fi mai mare de 2% – față de versiunea inițială, de 1,5%.

Ministrul Teodorovici, a declarat la finalul ședinței că Executivul “corectează astfel unele practici din domeniul bancar şi sectorul energiei, în principal. Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase şi comparând situaţia din România cu cea a altor state europene şi cu media europeană”.

Consilierul de stat Darius Vâlcov – condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță – a explicat și el, de la tribuna Guvernului, că taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie se va aplica și companiilor din domeniul energiei termice. 

Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze şi la energie electrică pentru următorii 3 ani, pentru toţi consumatorii casnici, a anunţat, vineri seară, consilierul premierului Darius Vâlcov, menţionând că preţul va fi plafonat şi pentru consumatorii industriali.

„Prin această măsură, statul român nu câştigă niciun ban în plus, dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5-2 miliarde de lei”, a spus Vâlcov, adăugând că acest cost va fi însă suplinit de taxa de 2% din cifra de afaceri impusă tuturor companiilor din energie.

De asemenea, Guvernul a stabilit o taxă de 3% către ANCOM, “ca urmare a unui comportament considerat incorect”.

“În privința Pilonul II de Pensii, contribuția nu a fost redusă, ci doar comisionale: cel de administrare de 2,5% s-a redus la 1%. Celălalt comision de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% la 0,7% în funcție de randament. Toate aceste comisioane se lua din conturile celor care depuneau acești bani. E vorba de 100 de milioane de euro în acest an”.

Întrebat dacă românii vor putea să-și retragă banii, Vâlcov a precizat că pot, dar doar către Pilonul I. 

Întrbat de ce nu desființează Pilonul II, Vâlcov a răspuns: “Unii oameni au încredere numai în stat, alții au încredere și în stat și în privat. Cine are încredere doar în stat vor merge la Pilonul I”. 

Iată toate modificările operate în Codul fiscal prin noua OUG:

  • taxa pe lăcomia băncilor se plătește dacă nivelul ROBOR este mai mare de 2% – față de versiunea inițială, de 1,5%
  • plafonarea prețului la gaze pentru o perioadă de 3 ani va fi doar pentru consumatorii casnici, nu și pentru cei industriali.
  • Demararea unui program pentru construirea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv, în parteneriat public-privat. “Firmele private și fundațiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniță vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiției”.
  • Stabilirea unui nivel minim de 1 miliard de euro pentru vânzarea licențelor 5G și stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde de euro pentru prelungirea licențelor 3G
  • Înființarea unui fond pentru dezvoltarea a 31 de stațiuni balneare, pentru care vor fi alocați 310 milioane de lei
  • Înființarea unui fond de investiții pentru autoritățile locale și universități
  • Devansarea aplicării creșterilor salariale pentru cadrele didactice
  • Acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari – la același nivel de anul acesta, respectiv 1.400 de lei
  • Creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor la 3.000 lei brut, începând din ianuarie, reducerea taxelor pe muncă
  • Majorarea taxelor pe viciu în cazul jocurilor de noroc la 2% din cifra de afaceri.
  • Reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%
  • Majorarea de la 1 septembrie, cu trei luni în avans, a punctului de pensie și a pensiei minime astfel: punctul de pensie va crește de la 1.100 lei la 1.265 lei, iar pensia minimă de la 640 lei, la 704 lei. Precizăm însă că pensile nu vor mai fi indexate la 1 ianuarie.

 

416 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv