Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

BRUXELLES: Negocierile între PE și Consiliul UE pentru desemnarea lui Kovesi procuror european se reiau pe 27 martie / POLITICĂ: Dăncilă pregătește o nouă remaniere 

Breaking News:
 

OUG privind deșeurile din ambalaje, adoptată. Din 2019, plătim cât aruncăm

Începând cu 1 ianuarie 2019, autorităţile publice locale vor fi obligate să aplice sistemul “Plăteşte pentru cât arunci”, prevăzut într-un regulament european, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul ședinței în care a fost adoptată OUG privind deșeurile provenite din ambalaje.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

“În acest sens, autorităţile publice locale trebuie să asigure recipiente separate pentru fracţia uscată, respectiv cea umedă din deşeuri. De asemenea, vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate şi cu organizaţiile de transfer şi responsabilitate, care vor acoperi costurile pentru colectare, tratare şi valorificare a deşeurilor din ambalaje de la populaţie. În acest fel, cetăţenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deşeurile menajere, adică acea fracţie umedă a deşeurilor, care ajunge să fie eliminată la depozitul de deşeuri”, a arătat Nelu Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că prin acest act normativ se înfiinţează, în cadrul Ministerului Mediului, Comisia de supraveghere a răspunderii extinse a producătorilor pentru autorizarea şi supravegherea implementării în mod colectiv a obligaţiilor.

Actul normativ prevede aplicarea unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile şi introducerea unor indicatori de performanţă atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare începând din anul 2019.

“Începând cu 31 martie se va aplica o garanţie pentru ambalajele reutilizabile în valoare de 0,5 lei/ambalaj, iar după 31 martie 2022, această garanţie se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri destinate anumitor tipuri de băuturi”, a spus Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că actul normativ cuprinde clarificări cu privire la rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor.

“Acest rol este mai bine stabilit, începând de la obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate şi terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţile publice locale”, a adăugat Nelu Barbu.

Pentru reducerea cantităţilor de deşeuri municipale care ajung să fie eliminate prin depozitare, potrivit acestuia, tarifele vor include o contribuţie pe economia circulară în valoare de 30 de lei/tonă, care va fi suportată de operatorii de salubrizare în funcţie de cantităţile ce depăşesc cotele aferente indicatorilor de performanţă stipulaţi în contracte.

Au fost introduse şi condiţii la autorizare pentru organizaţiile care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului.

“Având în vedere cantitatea anuală totală de deşeuri de ambalaje generate, OUG aprobată astăzi stabileşte drept criteriu de autorizare un nivel mediu de 10.000 de tone pentru cantităţile gestionate de organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

Actul normativ propune un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă, în special a celor din plastic, pentru băuturile de orice fel cu ambalaje reutilizabile şi creşterea ponderii acestor tipuri de ambalaje până în anul 2025.