Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a aprobat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

Prăbușirea pieței materiilor prime, motorul unei noi crize economice

Dolarul puternic și “răcirea”economiei chineze, cauzele ascunse

 Abia ieșită dintr-o criză financiară care a lăsat urme adânci, economia mondială nu pare să aibă răgazul necesar pentru a se redresa. Efectele perioadei lungi de recesiune sunt încă vizibile în Europa, iar încetinirea creșterii economiei chineze are potențialul de a reaprinde criza. Declinul preţurilor materiilor prime, înregistrat în ultimele 15 luni, ar putea fi scânteia care să declanșeze o nouă perioadă de trubulențe pe piețele internaționale. Investitorii sunt din ce în ce mai nervoși, ei reacţionând la cererea scăzută din China şi la încheierea erei banilor ieftini puşi la dispoziţie de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, susțin analiștii consultați de Bloomberg.

“Pe fondul încetinirii activităţilor economice în China şi a incertitudinilor, temerile din piaţă s-au intensificat, iar cererea de mărfuri a scăzut”, a declarat Ed Hirs, director general al unui mic producător de petrol, care predă economia energiei la Universitatea din Houston.

Cotațiile petrolului sunt cu 10% sub cele de anul trecut, iar alte materii prime, precum platina sau cafeaua, au înregistrat un declin și mai abrupt, de 20-30%.

graficSituația este însă generală, Bloomberg Commodity Index, barometrul bursier care urmărește evoluția unui număr de 22 de materii prime, ajungând la cea mai scăzută valoare din ultimii 13 ani.

Dolarul puternic și cererea tot mai scăzută la nivel mondial sunt principalele motive care au provocat acest declin, iar evoluția petrolului și platinei (vezi grafic) sunt exemple relevante în acest sens. Cotațiile ambelor materii prime s-au prăbușit pe perioada crizei financiare, redresându-se parțial abia spre finalul acesteia.

Cu toate acestea, în a doua jumătate a anului 2014, pe măsură ce cererea globală, și mai ales cea a economiei chineze, a început să încetinească, prețurile celor două materii prime analizate și-au reluat căderea. Și nu sunt semne că această situație se va schimba în viitorul apropiat, piața fiind deocamdată influențată de sentimentul investitorilor că declinul economiei chineze va continua. 

Analiști: “Vor avea loc multe falimente!”

 fotoSituaţia se va înrăutăţi, avertizează John LaForge şi Warren Pies, analişti la Ned Davis Research Group din Venice, Florida, citați de Bloomberg.

Analiştii consideră că mărfurile ar putea fi în al patrulea an dintr-un ciclu “super-bear” de 20 de ani. Cei doi au analizat ciclurile pieţei mărfurilor începând din secolul 18 şi au conchis că acestea sunt influenţate mai mult de nivelul de încredere a investitorilor decât de factorii fundamentali.

“În sectorul mărfurilor vor avea loc multe falimente, companii care se vor închide. Este nevoie să se întâmple acest lucru pentru ca oferta să scadă”, a explicat LaForge.

În această ecuație, factorul “China” este determinant, fiind vorba de cel mai mare partener comercial pe care îl au multe dintre economiile dezvoltate. Altfel spus, “răcirea” economiei chineze va afecta negativ toate marile economii ale lumii, existând chiar pericolul contagiunii. Țări precum Rusia și Brazilia, mari producătoare și exportatoare de materii prime, vor resimți probabil primele acest fenomen.

Deja FMI, în ultimul său raport, estimează că economia mondială va crește cu 3,3% în 2015, în scădere față de “ținta” de 3,5% anunțată în primăvară, iar în ceea ce privește economia americană decalajul între cele două estimări este chiar și mai mare, de la 3,1% la 2,5%.

Chiar dacă nu există încă un consens, toate aceste date sunt indicii suficient de puternice pentru ca anliștii să se întrebe dacă nu cumva, după devastatoarea criză financiară din 2008, lumea nu va fi confruntată cu o nouă provocare, venită de această dată dinspre piața materiilor prime.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv