Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

20 de universități din totalul de 92 au trecut pragul minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale

În acest an, 20 de universităţi din România (din totalul de 92 active, 4 dintre ele aflate însă în fază de lichidare), toate de stat, reuşesc să treacă un prag minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale ale universităţilor bazate dominant pe criterii/indicatori academici, informează Ministerul Educației.

universitatea_bucuresti

Dintre acestea, 5 intră în categoria Universităţi româneşti cu potenţial de excelenţă, vizibile şi cu impact internațional (în ordinea din clasament:

  • Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
  • Universitatea din București
  • Universitatea Politehnica din București
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
  • Universitatea de Vest din Timișoara).

Celelalte 15 instituții de învățământ superior pot fi grupate în categoria Universităţi româneşti vizibile internațional.

Concluzia este publicată în Raportul asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar – 2016, elaborat de cei 8 membri ai Grupului de experți de înalt nivel (High Level Experts Group), numiți prin Ordinul de ministru nr. 5665, din 27.10.2016.

Autorii raportului (în ordine alfabetică) sunt dr. Ovidiu Andronesi, dr. Dorel Banabic, dr. Carmen Buzea, dr. Daniel David, dr. Adrian Miroiu, dr. Bogdan Murgescu, dr. Anca Prisăcariu şi dr. Lazăr Vlăsceanu.

Iată și celelalte precizări ale Ministerului Educației:

Obiectivul Metarankingului Universitar 2016 a fost cunoașterea poziționării universităților românești în clasamentele internaționale de profil. Analiza a ținut cont de cele 9 clasamente internaţionale relevante care oferă un scor global și care includ preponderent criterii/indicatori academici.

Rezultatele analizei scot în evidență atât universitățile românești care trec un prag minimal al vizibilității internaționale (cele 15 universități româneşti vizibile internaţional), cât și universitățile cu potențial world-class, potenţial competitive în aria internațională a educației și cercetării (cele 5 universităţi româneşti cu potenţial de excelenţă, vizibile şi cu impact internațional).

Pe baza rezultatelor relevate de Metarankingul Universitar 2016 autorii au formulat o serie de recomandări. Astfel, pentru a-și transforma potențialul în realitate de tip world-class, universitățile trebuie susținute prin politici specifice, inclusiv financiare.

Spre exemplu, prima universitate din România în Metarankingul Universitar-2016 – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – are un buget anual de aproximativ 10 de ori mai mic decât ultima clasată în clasamentul internațional Academic Ranking of World Universities/ARWU (Washington State University).

Pe lângă modul clasic de finanţare a universităţilor, un fond de competitivitate trebuie să susţină universităţile româneşti vizibile internaţional, iar un fond de excelenţă trebuie să susţină universităţile româneşti cu potenţial de excelenţă, vizibile şi cu impact internațional.

De asemenea, se impune utilizarea unor  criterii/indicatori din clasamentele internaţionale ale universităţilor, împreună cu criterii/indicatori locali/regionali/naţionali şi vocaţionali relevanți, într-o metodologie specializată pe evaluări academice naţionale practicate la intervale de maximum cinci ani, pe universități și pe programe de studii ordonate pe domenii.

Nu în ultimul rând se desprinde necesitatea efectuării anuale a acestui exerciţiu de metaranking, coroborată cu dezvoltarea sa periodică (la intervale de maximum cinci ani) într-un demers complex de evaluare comprehensivă a tuturor universităţilor şi programelor de studii universitare din România.

2 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv