Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Coaliția a amânat din nou anunțarea candidatului comun la fotoliul de primar al Capitalei / Acesta este medicul Cătălin Cârstoiu, potrivit unor surse politice / Tatăl lui Cârstoiu a fost prefect FSN de Argeș în 1990 și deputat PD în două mandate (1996-2004), apoi din nou prefect și subprefect /

Breaking News:
Adevăratele probleme ale României, pe care Dragnea și Tăriceanu le ignoră

Debutul consumului de droguri, încă din copilărie (10-11 ani). “Zombie” face ravagii

“Vârsta de debut în consumul de droguri, și aici depinde evident de substanță, este undeva la 10-11 ani, mai scăzută decât la alcool și tutun”, potrivit datelor comunicate miercuri de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
 
 
Îngrijorător este faptul că vârstă de debut a coborât în România, cea ce înseamnă că tot mai mulți copii experimentează consumul de droguri de la vârste tot mai fragede.
 
“În ceea ce privește categoriile de vârstă vulnerabile, dacă facem o comparație, și analizăm populația pe 15-64 de ani, constatăm că grupa cea mai vulnerabilă este cea de 15-24 de ani, grupă căreia ne adresăm prin proiecte. Pe de altă parte, un studiu făcut la nivel european pe populația de 16 ani școlarizată evidențiază o prevalență a consumului de droguri de aproximativ 15,6%”, a declarat Diana Șerban, șef serviciu în cadrul Direcției pentru Reducerea Cererii de Droguri din cadrul ANA.
 
În ceea ce privește principala substanță de consum, cel mai consumat drog din România în rândul tinerilor este canabisul.
 
Reprezentanta ANA a explicat și care sunt categoriile cele mai vulnerabile: “În ceea ce privește categoriile sociale vulnerabile, aici există o diferențiere în funcție de tipul de droguri consumat. Dacă vorbim de consumul de opiacee, vorbim de zona defavorizată din punct de vedere al venitului și al condițiilor de viață, dar și din punct de vedere al familiei și al apartenenței la educație. Dacă vorbim de alte tipuri de substanțe, mai scumpe, cum este cocaina, aici vorbim de consum în zone unde puterea economică este mai ridicată”.

Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog au explicat pericolele consumului de droguri.

Cannabisul

„Cannabisul nu are efecte foarte puternice din punct de vedere al sănătăţii. Efectele pe care le determină consumul de cannabis sunt asupra comportamentelor pe care le poate dezvolta persoana consumatoare. Acest drog produce efecte negative din punct de vedere social. Eu pot să consum acum cannabis, simţurile îmi sunt alterate, mă sui la volan să plec spre casă, şi atunci pot produce accidente de circulaţie foarte uşor”, a precizat, miercuri, Bogdan Gheorghe, medic în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Potrivit acestuia, cannabisul face parte din categoria drogurilor perturbatoare, spre deosebire de heroină, care inhibă simţurile.

„Prin consumul de cannabis sunt afectate simţurile de coordonare, cel vizual şi cel auditiv. De cele mai multe ori, se face comparaţie între cannabis şi heroină. Sunt două droguri diferite, cu efecte diferite, atât din punct de vedere al efectelor asupra sistemului nervos central cât şi asupra organismului. Cannabisul face parte din categoria drogurilor care perturbă, spre deosebie de heroină, care inhibă şi cocaina, care stimulează”, mai explică medicul ANA.

Potrivit lui Bogdan Gheorghe, cannabisul este pe ultimul loc în ceea ce priveşte efectele drogurilor asupra sănătăţii.

„Din punct de vedere al efectelor directe asupra sănătăţii, heroina este pe primul loc, iar cannabisul este pe ultimul loc. De aceea, sunt multe ţări care nu mai pun consumul de cannabis ca o problemă de sănătate publică, dar eu, ca medic, trag un semnal de alarmă asupra efectelor din punct de vedere social”, mai explică medicul de la ANA.

Drogul „Zombie”

Drogul „Zombie” a fost cunoscut publicului după apariția în spaţiul public a unor filmuleţe cu tineri care zăceau inerţi fie în picioare, fie pe bănci, după ce au consumat acest drog.

„Acest drog numit „Zombie” poartă această denumire după efectele pe care le dă această nouă substanţă de tip etnobotanică. Este vorba de o catinonă, care a fost identificată la nivel european şi internaţional, iar efectele produse ca urmare a acestui consum fac persoana să arate ca un zombie. Nu este vorba de un nou tip, este vorba de un nou comportament ca urmare a consumului acestei substanţe”, a explicat medicul Bogdan Gheorghe.

„Zombie dă o stare de somnolenţă cu mişcări necontrolate, ca urmare a schimbărilor care sunt făcute în laboratoare a acestor substanţe etnobotanice, pentru că aceste etnobotanice sunt nişte substanţe chimice produse în laborator, şi ca urmare a faptului că multe dintre aceste substanţe au fost supuse controlului, dealerii schimbă structura chimică a lor, care să emită efectele drogurilor tradiţionale”, a explicat medicul din cadrul ANA.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv