Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

EDUCAȚIE: Dezastru la simularea Evaluării Naționale: Numai 53% dintre elevi au luat note de trecere / 

Breaking News:
 

Iohannis, atac-țintă la Dăncilă: Analfabetismul funcțional se reflectă în cele mai înalte sfere ale politicii

Președintele Klaus Iohannis i-a taxat miercuri pe politicienii care au dificultăți de citire și înțelegere a textului – în frunte cu premierul Viorica Dăncilă -, spunând că analfabetismul funcțional, ce atinge 42% în România, se reflectă în cele mai înalte sfere ale politicii. 
 
 
Iohannis a făcut această declarație miercuri, la lansarea World Development Report: „Learning to Realize Education’s Promise”, ce a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”.
 
Șeful statului s-a referit explicit la gafele premierului Dăncilă:
”Continuăm să ne îndepărtăm de obiectivul Europa 2020, sau 20-20 cum se spune mai nou, în domeniul părăsirii timpurii a școlii, cu o cifră de peste 18%”.
 
Iată ce a mai spus președintele:

“Raportul global «Learning to realize Education’s promise» este un exemplu de studiu comparativ la nivel internațional, bine fundamentat, care scoate în evidență cauzele și impactul deficitului de educație asupra societății.

Analiza pune într-o lumină nouă problemele cu care se confruntă sistemele de educație, oferindu-ne informații importante despre modul în care lipsa de echitate contribuie la menținerea unor decalaje economice substanțiale între statele lumii.

Raportul menționează o distincție importantă: cea între școlarizare și învățare efectivă. Sistemul educațional trebuie să aibă capacitatea de a face o diferență reală în nivelul de cunoștințe al copiilor, nu doar să bifeze un număr de ani petrecuți pe băncile școlii. Aceasta este o lecție care se aplică și României, în condițiile în care un studiu din 2016 ne avertiza că ne confruntăm cu o rată de analfabetism funcțional de 42%, care se reflectă foarte vizibil și în înaltele sfere ale politicii românești”.

Echitatea trebuie să devină o prioritate reală pentru sistemul educațional. Nu este suficient să asigurăm accesul la educație, trebuie să garantăm accesul la o educație de calitate, una care chiar aduce valoare adăugată”.

Șeful statului a mai spus că este nevoie de educație de calitate și de măsuri concrete privind abandonul școlar. 
 
Totodată, președintele a insistat că “este nevoie de educație economică pentru ”’a sprijini asumarea valorilor specifice economiei capitaliste de piață, dar și a ne apăra tinerii de falsele promisiuni ale populismului”.
 
Iohannis a amintit de scandalul Pilonului II de Pensii, pe care PSD vrea să-l modifice:
 
“Voi da ca exemplu dezbaterea pe marginea sistemului de pensii administrat privat, dezbatere care acum este în curs, o dezbatere cu o dinamică foarte interesantă la nivel guvernamental. Iese cineva și spune «Nicio problemă, uitați!». Iese altcineva și zice «Nu desființăm!». Iese altcineva și zice «Dar îl transformăm în opțional!».
 
Eu știu ce să înțeleg de aici și în consecință avertizez, dar cei care sunt direct vizați de multe ori, nu aș zice că nu înțeleg, nici nu-i interesează dezbaterea, fiindcă sunt preocupați de alte și alte chestiuni, ori aici cred că și sistemul educațional are vina lui, și sistemul are rezultatele lui, le vedem zilnic la televizor.
 

Este clar că într-o țară cu natalitate redusă și cu migrație negativă, un sistem de pensii gestionat preponderent de stat pur și simplu nu este sustenabil.Orice promisiune că se poate continua așa este doar o tentativă de amăgire a populației, sacrificând bunăstarea viitorilor pensionari.

Dar toate acestea sunt exemple punctuale. Nevoile educaționale ale copiilor și tinerilor se schimbă constant, la fel și metodele de predare”.

Nu în ultimul rând, Iohannis a arătat că școlii îi revine și datoria de a educa tinerii în privința drepturilor și libertăților civile.