Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Medic: Unul dintre bebelușii cu SHU a mâncat sarmale; carnea se introduce în dietă la 10 luni

După ce unul dintre bebelușii internați la Spitalul ”Marie Curie” cu sindrom hemolitic uremic (SHU) a mâncat sarmale, dr. Mihaela Bălgrădean, șefa Secției de Nefrologie le atrage atenția părinților că introducerea cărnii în meniul copiilor înaintea vârstei de zece luni nu este recomandată, deoarece tubul digestiv nu este suficient de maturizat pentru a procesa un astfel de aliment.

galuste_sarmale_bucovina
sursă foto: salutbucovina.ro

“Nu era în niciun fel indicată carnea la vârsta de șapte luni și jumătate, pentru că în nicio prescripție de diversificare alimentară nu figurează carnea la această vârstă. Din mai multe motive: tubul digestiv al copilului nu este încă maturizat pentru a procesa un astfel de aliment până la vârsta de doi ani. Mai este vorba – și se spune mult în ultimul timp de acest lucru – de o cantitate de proteine pe care nu trebuie să o primească în exces la această vârstă”, a precizat dr. Mihaela Bălgrădean.

Întrebată de ce există scheme de diversificare alimentară în care se recomandă fierberea cărnii de pui, în supă, chiar și pentru copii care au cinci-șase luni, șefa Secției de Nefrologie a explicat că acestea sunt rețete de pe internet, care ar trebui șterse.

“Dacă dvs priviți pe internet la rețete în care se recomandă carnea la vârsta de șase luni, ar fi bine să ștergeți – “delete” – acele informații, pentru că în noile scheme de diversificare a alimentației carnea se introduce în meniul copilului începând cu vârsta de zece luni. Lucrurile nu se fac oricum și în niciun caz nu se fac cu carne procesată, de genul: sarmale, perișoare, mici, chifteluțe și așa mai departe, cum noi am întâlnit în multe dintre cazurile foarte severe de sindrom hemolitic-uremic, în ultimii ani”, a arătat ea.

”Sărmăluță” nu se simte bine

Despre starea celor doi copii de la Fetești, ea a precizat că unul se simte mai bine dar celuilalt i s-a instituit procedura de dializă.

“Copilul care a consumat supă de pui se simte ceva mai bine, urinează bine și, sigur, nu va avea nevoie de o procedură de dializă peritoneală în continuare. Va rămâne în observația noastră în următoarele câteva zile. Celălalt copil – ‘sărmăluță’ – el nu se simte la fel de bine. Boala lui este în plină desfășurare, s-a instituit procedura de dializă pentru demararea diurezei și pentru corectarea insuficienței renale acute, însă este un copil la începutul bolii care va avea nevoie de terapie susținută în continuare și de supravegherea noastră o perioadă de cel puțin două săptămâni de acum înainte”, a precizat medicul.

”Intestinul unui bebeluș nu are capacitatea să digere carnea”

Dr. Mihaela Bălgrădean a arătat că este posibil ca boala să fi fost declanșată de faptul că au mâncat carne la o vârstă nepotrivită.

“Nici nu mă interesează dacă acea carne consumată a conținut sau nu E-coli. Să știți că e foarte posibil ca acea carne să nu fi conținut E-coli și acest sindrom să se fi declanșat din cauză că intestinul unui copil (…) nu are capacitatea la vârsta lui să digere carnea. (…) În general, nu au voie să mănânce niciun fel de carne înaintea acestei vârste, iar în momentul în care începe să se introducă în alimentație carnea, sigur că începem cu carne de pasăre și carne de vită”, a spus ea.

Despre posibilitatea ca și ceilalți copii să fi fost afectați de consumul de carne, dr. Bălgrădean a spus: “Mi-e foarte greu să mă exprim în felul acesta. Acolo s-au depistat în fiecare dintre situațiile respective germenele respectiv. Sunt anchete epidemiologice încă în curs, așa că probabil, până la urmă, se va vedea de unde a provenit această bacterie”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv