Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

6 spitzenkandidaten pentru președinția Comisiei Europene. Ultima dezbatere

Șase candidați – “spitzenkandidaten” – s-au înscris în cursa pentru șefia Comisiei europene, iar miercuri seară are loc la Parlamentul European, începând cu ora 22.00, ora României, ultima dezbatere. 

Din 2014, Uniunea Europeană a adoptat sistemul spitzenkandidaten, care leagă rezultatul alegerilor europarlamentare de președinția CE. Înaintea scrutinului, fiecare grup din PE nominalizează un cap de listă, care va fi candidatul grupului pentru conducerea Comisiei. Grupurile europarlamentare sunt alianțe politice transnaționale, formate din partide politice din statele membre.

Spitzenkandidaten-ul grupului politic care reușește să creeze o alianță majoritară în Parlamentul European va fi nominalizat de Consiliul European pentru preluarea președinției Comisiei. Dacă este votat de o majoritate parlamentară, devine președintele Comisiei Europene până la următoarele alegeri europarlamentare.

În aceste alegeri, spitzenkandidaten-ul favorit pentru conducerea Comisiei Europene este Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE). Conform sondajelor, PPE ar urma să obțină 170 de mandate, în timp ce socialiștii europeni (spitzenkandidaten: Frans Timmermans), 149 de mandate.

Iată cine sunt cei șase spitzenkandidaten:

Manfred Weber (46 ani) este actualul lider al popularilor europeni și cel mai tânăr președinte al unui grup europarlamentar. La nivel național, Weber este membru CSU, partidul bavarez de centru-dreapta care  guvernează împreună cu CDU. În privința imigrației, unul dintre principalele subiecte care provoacă motive de îngrijorare astăzi, Weber susține că Europa trebuie să ofere ajutoare financiare statelor din nordul Africii, iar Uniunea are nevoie de „rezultate tangibile în îmbunătățirea administrării granițelor sale externe”, relatează Euractiv.

Frans Timmermans (57 ani), de origine olandez, este spitzenkandidaten-ul Partidului Socialiștilor Europeni, al doilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European care adună toate partidele de centru stânga și socialiste. Din 2014 este Vice-președintele Comisiei Europene. Timmermans a criticat în repetate rânduri guvernarea PSD pentru derapajele de la statul de drept, iar săptămâna aceasta, într-o scrisoare trimisă autorităților române, a prevenit România că dacă modificările codurilor penale vor fi adoptate, se va declanșa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE („opțiunea nucleară”) împotriva statului nostru. Timmermans este fluent în engleză, franceză, germană, italiană și rusă, iar olandeza și limburghza sunt limbile sale native.

Jan Zahradil (56 ani) este liderul Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. Zahradil este membru al Partidului Democratic Civic din Cehia. ACRE este un grup europarlamentar care reunește partide de dreapta, care se opun actualei configurații a Uniunii Europene și cer reformarea instituțiilor acesteia. Zahradil susține o Europă cu mai multe viteze, responsabilă de protecția granițelor externe, dar care să ofere statelor membre șansa de a decide singure politica de imigrație și politica fiscală.

Ska Keller (36 ani) este lidera Verzilor Europeni, grupul politic care reunește toate partidele ecologiste din Parlamentul European. Keller este membră a Partidului Ecologist German de la vârsta de 21 de ani. Keller susține imigrația liberă și drepturile imigranților. Verzii Europeni au susținut-o vocal pe Laura Codruta Kovesi pentru funcția de procuror-șef european și au atras de mai multe ori atenția în Parlamentul European cu privire la derapajele României de la statul de drept.

Nico Cué (62 ani) conduce grupul Stânga Europeană care reunește partidele cu orientare socialistă și comunistă din Parlamentul European. Fost lider sindical, Cué susține drepturile muncitorilor și taxarea progresivă care, declară acesta, vor asigura o Europă echitabilă pentru toți cetățenii ei. Cué s-a născut în Spania, dar a emigrat de mic în Belgia împreună cu familia sa.

Margrethe Vestager (51 ani) este spitzenkandidaten-ul Alianței Democraților și Liberalilor Europeni (ALDE). În plan intern, Vestager este membră a Partidului Social Liberal din Danemarca. În perioada 2007-2014 a servit ca Ministru al Economiei în Danemarca. Vestager consideră schimbarea climatică, securitatea cibernetică și imigrația sunt cele mai importante subiecte de pe agenda Uniunii Europene.

3 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv