Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

JUSTIȚIE: Tăriceanu așteaptă sentința definitivă a ÎCCJ în dosarul mărturiei mincinoase și favorizării infractorului / EXTERNE: Actorul de comedie Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina / POLITICĂ: Șeful DGA o acuză pe Carmen Dan că a mințit la debarcarea lui Tudose / 

Breaking News:
 

A murit Kofi Annan, cel care a condus 10 ani Organizaţia Naţiunilor Unite

”Am încercat să pun fiinţa umană în centrul a tot ceea ce noi întreprindem: de la prevenirea conflictelor până la dezvoltare şi drepturile omului”, a declarat Kofi Annan la primirea Premiului Nobel pentru Pace.

Kofi Annan, personalitate care a marcat semnificativ evoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), pe care a condus-o timp de zece ani şi a reuşit să se afirme din această poziţie ca vedetă a diplomaţiei mondiale, s-a stins din viaţă sâmbătă într-un spital din Elveţia, la vârsta de 80 de ani, după o ”scurtă suferinţă” despre care nu s-au oferit deocamdată detalii.


Acest diplomat de carieră, carismatic fără să fie extravagant, a contribuit la o prezenţă mai vizibilă a ONU pe scena internaţională în cele două mandate ale sale, din 1997 până în 2007, se arată într-un comentariu publicat de AFP.

Anterior, în perioada când a condus departamentul de menţinere a păcii din cadrul ONU, Kofi Annan s-a confruntat cu două dintre episoadele cele mai sumbre ale istoriei organizaţiei: genocidul rwandez şi războiul din Bosnia. Ambele au fost pentru ONU eşecuri pe care Annan însuşi le-a recunoscut. În anul 1994 Căştile Albastre au fost nevoite să se retragă din Rwanda, ţară căzută pradă haosului şi violenţelor interetnice. Un an mai târziu, ONU a asistat neputincioasă la masacrarea a mii de musulmani la Srebrenica, în Bosnia.

Primul secretar general al ONU provenit dintr-o ţară a Africii subsahariene şi de asemenea primul secretar general provenit din structura ONU – unde a activat timp de 40 de ani -, acest diplomat ghanez a condus organizaţia mondială în perioada tulbure ce a urmat atentatelor de la 11 septembrie, apoi în timpul războiului din Irak, parcursul său fiind însă afectat de acuzaţiile de corupţie din afacerea ”petrol contra hrană”.

Dar, la plecarea sa din această funcţie, el a fost totuşi unul dintre cei mai populari secretari generali din istoria organizaţiei cu care în anul 2001 a împărţit Premiul Nobel pentru Pace. 

Deşi desemnarea sa în funcţia de secretar general al ONU i-o datorează Statelor Unite, care s-au opus prin veto unui al doilea mandat al egipteanului Boutros Boutros-Ghali, acest lucru nu l-a împiedicat pe Annan să-şi manifeste independenţa faţă de marile puteri. El a reuşit astfel că irite Washingtonul, după ce a calificat drept ilegală invadarea Irakului în anul 2003, întrucât această operaţiune nu fusese aprobată de Consiliul de Securitate.

Annan a rămas pe scena diplomatică şi în ultimii ani de viaţă, asumându-şi cel mai recent conducerea unei comisii de apărare a drepturilor musulmanilor rohingya constrânşi să se refugieze în Bangladesh din faţa represiunii armatei birmaneze.

Kofi Annan a creat şi o fundaţie consacrată păcii şi dezvoltării durabile şi a făcut parte din grupul ”Înţelepţilor” creat de Nelson Mandela pentru promovarea păcii şi drepturilor omului.

24 Shares