Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Dragnea nu așteaptă sentința definitivă de luni / El își va anunța duminică seară candidatura la prezidențiale / JUSTIȚIE: Mazăre a făcut contestație în anulare la condamnarea de 9 ani de închisoare /

Breaking News:
 

După 3 morți, sute de răniți și arestați, Guvernul francez renunță la majorarea accizei la carburanți

În a treia săptămână de adevărate lupte de stradă între protestatari și forțele de ordine, soldate cu sute de răniți și de arestați, dar și cu 3 morți, Guvernul francez renunță la majorarea accizei la carburanți.  

Premierul Édouard Philippe a anunţat suspendarea pentru 6 luni a măsurii ce fusese programată să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019.

”După această revoltă, trebuie să fi surd sau orb ca să nu vezi sau să auzi acest lucru”, a precizat acesta într-un comunicat.

”Francezii care poartă veste galbene vor scăderea taxelor şi locuri de muncă pentru a le putea plăti. Asta dorim şi noi. Dacă nu am reuşit să le explicăm asta, dacă majoritatea parlamentară nu a reuşit să îi convingă pe francezi, atunci trebuie să schimbăm ceva”, a explicat premierul.

Marți ar fi urmat să aibă loc negocieri între premierul Edouard Philippe și reprezentanții protestatarilor – Mișcarea “Vestelor galbene”, pentru că poartă veste reflectorizante folosite de șoferi -, însă aceștia din urmă au refuzat să mai vină la întâlnire.

Taxa la carburanți urma să crească la 6,05 eurocenți pe litrul de motorină și 2,9 eurocenți pe litrul de benzină – cu 15%, după ce scumpiri de 20% înregistrate deja anul acesta.

Însă protestele de stradă au luat amploare. Celebrul Champ Elysee a fost devastat, sâmbătă având loc adevărate lupte de stradă. Printre cei 135.000 de manifestanți s-au infiltrat huligani, care au vandalizat Arcul de Triumf și au incendiat sedii de bănci și mașini.

O femeie în vârstă de 80 de ani a murit duminică la Marsilia, după ce a fost lovită de un tub cu gaz lacrimogen care i-a intrat pe geam în locuință, în timp ce încerca să tragă draperiile. 

Cel puţin 263 de persoane au fost rănite, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul de Interne.

De asemenea, cel puțin 3 persoane și-au pierdut viața în timpul confruntărilor.

În ultimele zile, protestatarii au cerut demisia președintelui Emmanuel Macron, pe care îl acuză că nu s-a ținut de principala promisiune din campania electorală – reformarea economiei -, dar și că nu a avut nicio reacție în acest scandal și că a pasat întreaga responsabilitate pe umerii premierului Edouard Philippe.

De altfel, Macron și-a anulat vizita oficială în Serbia, programată să aibă loc miercuri.

Este de așteptat ca anunțul privind renunțarea la majorării accizelor să pună capăt protestelor de stradă, care ajunseseră la a treia săptămână și s-au extins în alte domenii, francezii fiind nemulțumiți de scăderea nivelului de trai.

149 Shares