Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Birchall i-a enervat pe baronii PSD și a fost remaniată / Dana Gârbovan este propusă ministru al Justiției / Iulian Iancu este propus vicepremier pentru Economie / Fifor este propus ministru plin la Interne / Șerban Valeca este propus ministru al Educației / Iohannis îi poate respinge / PARLAMENT: Ciolacu a convocat Camera Deputaților în sesiune specială, săptămâna viitoare / ANM: Caniculă și disconfort termic în aproape toată țara, până duminică / 

Breaking News:
 

Împăratul Japoniei, Akihito, abdică în favoarea fiului său, Naruhito

Împăratul Japoniei, Akihito (85 ani), renunţă la Tronul Crizantemei după o domnie de 30 de ani, în favoarea primului său fiu, Naruhito (59 ani), marcând prima abdicare de la tron înregistrată în ultimii peste 200 de ani în Țara Soarelui Răsare (împăratul Kokaku a renunţat la tron în 1817). 

 

Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat şi a pierdut Al Doilea Război Mondial.

Marți va avea loc, la Tokio, ceremonia de abdicare. Vor participa aproximativ 300 de persoane, inclusiv prim-ministrul Shinzo Abe şi cabinetul său de miniştri.

În ziua următoare, pe 1 mai, va avea loc ceremonia de urcare pe tron a prinţului moştenitor Naruhito.

Pe 4 mai, publicul nipon va avea ocazia de a-i vedea pe viitorul împărat, soţia lui – prinţesa Masako, în vârstă de 55 de ani – şi pe alţi membri ai familiei imperiale. Ei vor apărea într-un balcon al Palatului Imperial și vor saluta mulţimea, a anunțat Agenţia Casei Imperiale.

Pentru Japonia, ascensiunea pe tron a împăratului Naruhito înseamnă debutul unei noi ere. Cu o lună înainte de acest eveniment, guvernul de la Tokyo a anunţat că viitoarea eră imperială se va numi „Reiwa”.

Preşedintele american Donald Trump şi soţia lui, Melania, vor călători în Japonia luna viitoare şi vor deveni primii oaspeţi care vor ajunge în această ţară într-o vizită de stat după întronarea lui Naruhito.

Mai târziu în acest an, guvernul japonez va invita diverşi oaspeţi din 195 de ţări care vor participa la evenimente ce vor fi organizate pentru a celebra întronarea împăratului Naruhito.

Date importante din viaţa împăratului japonez Akihito

Jurnaliştii de la AFP au publicat recent un rezumat ce conţine evenimente importante din viaţa împăratului japonez Akihito.

23 decembrie 1933: Se naşte Akihito, primul dintre cei doi fii ai împăratului Hirohito şi împărătesei Nagako, care au avut în total şapte copii.

1945: Hirohito anunţă pe 15 august capitularea fără condiţii a Japoniei în Al Doilea Război Mondial, după bombardamentele nucleare americane de la Hiroshima şi Nagasaki şi intrarea în război a Uniunii Sovietice. Constituţia adoptată în 1947 retrage împăratului orice rol politic.

1952: Akihito devine prinţ moştenitor.

1959: Se căsătoreşte cu Michiko Shoda, o femeie fără origini aristocrate şi fiică a unui industriaş bogat. În anul următor se naşte primul dintre cei trei copii ai lor, viitorul împărat Naruhito.

1989: Devine împărat după moartea tatălui său, pe 7 ianuarie. Ceremonia de întronare s-a desfăşurat în anul următor.

1992: Vizitează China, unde îşi exprimă, într-un discurs care a făcut istorie, „durerea profundă” faţă de amintirea „momentelor grele îndurate de populaţia chineză din cauza Japoniei” în timpul războiului.

2011: Pe 16 martie, a susţinut o alocuţiune televizată excepţională, adresată unei populaţii aflate în stare de şoc după un tsunami produs în nord-estul Japoniei, în urma căruia au murit aproximativ 18.500 de persoane şi care a lovit centrala nucleară de la Fukushima.

2012: La vârsta de 78 de ani, a suferit în luna februarie un pontaj coronarian, încredinţând pentru scurtă vreme îndatoririle sale oficiale prinţului moştenitor Naruhito. Împăratul nipon suportase deja în 2003 o operaţie chirurgicală cauzată de un cancer la prostată.

2015: Akihito exprimă „remuşcări profunde” pentru Al Doilea Război Mondial cu ocazia ceremoniei ce a marcat împlinirea a 70 de ani de la încheierea conflagraţiei.

2016: Într-o alocuţiune televizată, împăratul nipon s-a declarat preocupat de capacitatea lui de a se achita de obligaţiile sale oficiale, deschizând astfel calea spre o dezbatere despre posibila lui abdicare. Guvernul a anunţat apoi că împăratul Akohito se va retrage de pe tron pe 30 aprilie 2019.

68 Shares