Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

CSM a amânat decizia pe situația detașării celor 40 de procurori la DNA, Parchetul General și DIICOT: OUG nu a fost încă publicată!

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a a mânat, marți, luarea unei decizii pe situația detașării celor 40 de procurori la DNA (20), PÎCCJ – inclusiv Secția parchetelor militare (16) și DIICOT (4) pentru a soluționa dosare importante.

Motivul amânătrii: Ordonanța de Urgență (OUG) prin care Guvernul Dăncilă a “corectat” luni Legile Justiției nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a stabilit peste noapte în această ordonanță că detașările nu mai pot fi aprobate de către procurorul general Augustin Lazăr, astfel că toți cei 40 de anchetatori aflați în această situație vor fi excluși de la cele trei structuri de elită ale Ministerului Public – DNA, DIICOT și Parchetul General.

Potrivit OUG, detașarea procurorilor la alte structuri de parchete va trebui aprobată de Secția de procurori a CSM.

Însă mult mai mulți procurori vor trebui să plece, deoarece noua OUG a mărit la 10 ani vechimea pe care aceștia trebuie să o aibă pentru a lucra în DNA, DIICOT sau Parchetul General.

Totodată, vor fi eliminați cei care au vechime, dar nu dețin gradul profesional pentru structura de parchet la care lucrează.

În acest fel, procurorii tineri, cum este Alexandra Lăncrănjan – care instrumentează dosarul de corupție deschis pe numele lui Liviu Dragnea pentru fraudarea fondurilor europene -, vor fi nevoiți să abandoneze dosarele și să plece din DNA, DIICOT sau Parchetul General.

Este o situație creată special de Tudorel Toader pentru condamnatul penal Dragnea, deoarece Lăncrănjan nu are vechimea de 10 ani. Dosarul va fi preluat de “cine trebuie”, iar toate audierile și alte acte procedurale vor fi reluate.

Însă nu numai procurorii tineri vor fi nevoiți să lase baltă dosarele la care lucrează.  Colonelului Ionel Corbu, delegat să lucreze în dosarul violențelor Jandarmeriei, are vechime de 20 de ani dar nu are grad profesional de PÎCCJ, ci de parchet de tribunal.

De asemenea, 3 dintre cei 6 procurori militari delegaţi să instrumenteze dosarul Revoluţiei ar putea să plece sau să nu mai lucreze în dosar.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a criticat această situație: “Din păcate, proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs. Spre exemplu, în marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public, sunt foarte bine cunoscute acestea, spre exemplu, cele pe rolul Secţiei Parchetelor Militare, au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Ei, bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare, despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”.

16 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv