Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Cazul Cosma se repetă

Dosarul vicepreședintelui CJ Bihor, condamnat la 8 ani de închisoare, se rejudecă

Cazul fostului baron PSD de Prahova, Mircea Cosma, se repetă, dar nu la Instața Supremă, ci la Curtea de Apel Oradea: dosarul  vicepreședintelui CJ Bihor, Alexandru Kiss – liderul UDMR Bihor -, condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță, va fi rejudecat pe motiv că procesul nu a fost echitabil.

Alexandru Kiss (UDMR); sursă foto: România TV

La fel a decis un Complet de 5 judecători de la ÎCCJ cu dosarul clanului Cosma, după ce în primă instanță Completul de 3 judecători l-a condamnat la 8 ani de închisoare pe fostul baron PSD de Ploiești, Mircea Cosma, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu, și la 5 ani de închisoare pe Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă. 

Clanul Cosma a învins: ÎCCJ a decis că dosarul va fi rejudecat!

Potrivit sentinței postate, marți, pe portalul instanțelor, „Curtea de Apel Oradea admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Oradea şi de inculpaţii Kiss Alexandru, Bojtor Vilmos Laszlo, Rus Beneamin, Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc Laszlo împotriva sentinţei penale nr. 85 din 18 iunie 2018 pronunţate de Tribunalul Bihor. Desfiinţează sentinţa apelată şi, considerând că pentru buna desfăşurare a judecăţii nu se impune disjungerea cauzei faţă de acuzaţiile factuale formulate de procuror şi de formele de participaţie penală reţinute în rechizitoriu, precum şi în scopul garantării efective a prezumţiei de nevinovăţie de care beneficiază inculpaţii, trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță – Tribunalul Bihor”.

Însă o mână de ajutor a dat și Curtea Constituțională: magistrații curții de apel Oradea au reținut că “decizia CCR nr. 297/2018 a produs efecte cu privire la sfera actelor apte de a întrerupe prescripţia răspunderii penale numai de la data de 25 iunie 2018 când a fost publicată în Monitorul Oficial al României, deci ulterior pronunţării de către Tribunalul Bihor a sentinței penale nr. 85/18 iunie 2018”.

După 3 ani de judecată se reia totul de la zero
Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2015, fiind acuzat că a făcut parte dintr-un grup care a obţinut între 2003 şi 2008 foloase necuvenite de peste 4 milioane de euro. Kiss a fost reţinut de procurorii DIICOT pe 2 iunie, fiind cercetat sub control judiciar.

Alături de el, au fost trimişi în judecată administratorul grupului de societăţi Selina Oradea, Beneamin Rus, Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo şi Gheorghe Ioan Roatiş, administratori ai unor societăţi comerciale, la data faptelor, cercetaţi în libertate.

În cazul lui Alexandru Mudura, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării faptelor reţinute în sarcina acestuia.

Procurorii susţin că, în perioada 2004 – mai 2008, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, prevalându-se de influenţa avută asupra funcţionarilor din cadrul S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, şi Bojtor Vilmos Laszlo au pretins şi primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 3.210.472.21 euro, promiţând că-i vor determina pe funcţionari să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta.

„Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în preţul de achiziţie al cărbunelui. Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan şi au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo”, se arată într-un comunicat al DNA din acea perioadă.

De asemenea, în perioada noiembrie 2005 – iulie 2006, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo şi Rus Beneamin au disimulat plata sumei de aproximativ 702.375 euro, prin intermediul societăţilor Selina SRL Oradea, Trameco şi Wasleys Worldwide LLC din Washington.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii (de către Selina SRL Oradea) a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania şi Olanda, prin intermediul societăţii Wasleys Worldwide LLC, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo. Deşi societăţile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani şi olandezi, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan Wasleys Worldwide LLC, la preţuri mult mai mari. Diferenţa de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii Wasleys Worldwide LLC, în numerar, şi apoi a fost remisă lui Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de Bojtor Vilmos-Laszlo, arată procurorii DNA.

Suma de peste 700.000 de euro ar fi reprezentat un folos necuvenit pe care Rus l-a plătit lui Kiss pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de Consiliul Judeţean Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Totodată, Rus a intervenit pe lângă Kiss în aşa fel încât acesta să întocmească documentaţiile de urbanism pentru proiectele imobiliare care urmau să fie realizate pe terenurile respective, Consiliul Judeţean Bihor fiind prejudiciat cu circa 6.126.219,4 de euro.

Procurorii DNA mai spun că, în perioada octombrie 2003 – iunie 2004, Kiss, Bojtor, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo şi Roatiş au implicat societăţi comerciale înregistrate în România (Eco Bihor SRL Oradea, East Bau Construct SRL Oradea, Martex Trans SRL Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) şi Ungaria (Keviep Kft Debrecen) într-un mecanism prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 de euro.

“Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de inculpaţii Kiss Alexandru Iosif Francisc şi Bojtor Vilmos Laszlo de la inculpatul Miklossy Ferenc, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea”, arată procurorii.

Potrivit anchetatorilor, spălarea banilor a fost realizată sub masca plăţii unor livrări de utilaje şi materiale pe care Keviep Kft Debrecen le-a făcut către firma sa din România – East Bau Construct SRL, folosind ca intermediari societăţile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans SRL Oradea, administrată de inculpatul Roatiş Gheorghe-Ioan”, susţine DNA. Concret, Keviep Kft Debrecen a livrat către Ariston Distribution Corporation LTD utilaje şi materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societăţii East Bau Construct SRL Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenţa de 300.000 de euro a fost retrasă din contul bancar al societăţii Ariston Distribution Corporation LTD, în numerar, de Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii lui Kiss.

Totodată, în perioada octombrie 2003 – mai 2004, prin implicarea societăţilor Selina SRL Oradea, Trameco SA Oradea şi Ariston Distribution Corporation LTD Londra, Kiss, Bojtor şi Rus au disimulat plata sumei de 100.000 euro.

Astfel, Selina SRL Oradea ar fi plătit societăţii Trameco SA utilaje pe care compania le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul Ariston Distribution Corporation LTD. Procurorii DNA susţin că, deşi societăţile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan Ariston, la preţuri cu circa 50 la sută mai mari.

Diferenţa de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii Ariston de Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii lui Kiss, spun anchetatorii.

Potrivit DNA, cei 100.000 euro, spălaţi prin intermediul acestor operaţiuni, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus Beneamin, în calitate de proprietar şi administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, le-a plătit vicepreşedintelui CJ Bihor pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor implicaţi în derularea unor proceduri de achiziţie publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin lui Kiss Alexandru Iosif Francisc, Beneamin Rus şi Gheorghe Ioan Roatiş.

Sentința Tribunalului Bihor, aruncată la coș

Potrivit sentinței Tribunalului Bihor, postată, atunci, pe site-ul instituției, instanța a mai decis ca fostului vicepreședinte al CJ Bihor să îi fie interzise mai multe drepturi pentru o perioadă de 5 ani.

„Tribunalul Bihor condamnă pe inculpatul Alexandru Kiss să execute pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare în regim privativ de libertate pentru săvârșirea infracţiunii de spălare a banilor în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, spălare a banilor, trafic de influență, în formă continuată. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia şi de a desfăşura vreo activitate de natura aceleia de care s-a folosit în săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de 5 ani, pe lângă pedeapsa rezultantă. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în documentul citat.

 

De asemenea, magistrații Tribunalului Bihor au dispus confiscarea, în total, de la Alexandru Kiss a peste 5,5 milioane de euro.

În dosar au mai fost condamnați Bojtor Vilmos Laszlo, administrator al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, în formă continuată, complicitate la luare de mită, și Beneamin Rus, de asemenea administrator al unei societăți comerciale, la 4 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în formă continuată și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

88 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv