Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Exact în ziua în care CSM se pregătea să o numească pe Adina Florea șefă la secția "SS"

GRECO cere desființarea urgentă a Secției speciale: “O anomalie a sistemului judiciar”

Raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei, document discutat în ședința plenară a GRECO în perioada 17-21 iunie și care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, va cere României desființarea de îndată a Secției pentru investigarea magistraților, deoarece afectează independența Justiției, potrivit unor surse de la Strasbourg citate de G4Media

Adina Florea

Vestea vine exact în ziua în care CSM se pregătea să o numească pe Adina Florea în funcția de procuror-șef al Secției speciale – secție denumită de mass-media “SS” și condusă până de curând de Gheorghe Stan, care a fost numit judecător la CCR, el fiind propulsat de Liviu Dragnea – aflat acum în pușcărie.

Adina Florea și-a luat vorba înapoi, la interviul pentru șefia Secției speciale: Sunt procuror independent

Numai că unul dintre candidați, Bogdan Pîrlog, a contestat rezultatul interviului desfășurat marți la CSM, iar plenul acestul for nu a avut cvorum joi, astfel că a amânat pentru luni decizia de numire.

Adina Florea va fi șefa Secției speciale, cu nota 9,86 la interviu

De la ședința de plen a CSM a lipsit inclusiv ministrul Justiției, Ana Birchall, dar și procurorul general interimar, Bogdan Licu, și preşedintele instanței supreme, Cristina Tarcea.

Secția “SS”, stat în stat

Potrivit procedurii GRECO, traducerea și publicarea raportului trebuie autorizate de guvernul statului evaluat, prin urmare depinde de premierul Viorică Dăncilă dacă va face public acest document sau nu.

Experții GRECO se tem că secția specială poate fi folosită în scopuri politice și critică faptul că Guvernul, prin OUG 7/2019 inițiată de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a scos activitatea secției în afara autorității procurorului general.

Potrivit surselor G4Media.ro, în raport se mai arată că România nu doar că a ignorat total și a încălcat recomandarea de a desființa secția specială, ci a întărit-o detașând polițiști care, contrar tuturor regulilor, vor ancheta magistrați.

Amintim că, în ce de-a 78 a sesiune plenară, din decembrie 2017, GRECO a decis declanșarea procedurii prevăzute de regula 34 în ce privește România , adică o procedura de evaluare ad hoc.

Motivul declanșării Regulei 34 a fost așa-numita reformă a sistemului judiciar forțată de majoritatea PSD- ALDE în Parlamentul României. Evaluarea GRECO s-a extins ulterior asupra modificărilor succesive de legislație realizate prin OUG.

Raportul de evaluare GRECO a fost adoptat în martie 2018, iar în sesiunea plenară care se desfășoară în perioada 17-21 iunie s-a discutat în ce măsură cele cinci recomandări au fost implementate de autoritățile de la București.

Cele 5 recomandări vizează:

1. Impactul modificărilor asupra pensionarilor anticipate și asupra promovărilor pe criterii de merit și specializare ;

2. Înființarea și funcționarea secției speciale

3. Cadrul legal pt asigurarea independentei procurorilor

4. Drepturile, obligațiile și incompatibilitățile magistraților ;.

5. Răspunderea materială a magistraților pt erori judiciare

Din cele cinci recomandări, experții GRECO notează că doar recomandarea numărul 4 poate fi considerată implementată. Prin decizia CCR 45/2018 s-a stabilit că funcția de magistrat este incompatibilă cu orice altă activitate, cu excepția celor didactice din învățământul universitar.

Implementarea unei singuri reguli din cinci va avea drept consecintă acordarea unui calificativ dezastruos României. Potrivit regulamentelor, statele membre trebuie să se conformeze recomandărilor GRECO și să le pună în practică. În plus, liderii europeni și Comisia Europeană se raportează inclusiv la evaluările GRECO atunci când măsoară gradul de independență a justiției din România.

Ultimele isprăvi ale secției “SS”

Amintim că fostul șef al Secției Speciale, Gheorghe Stan, a retras apelurile în dosarele de corupție ale lui Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu, și Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, fugit în Serbia încă din decembrie 2016, pentru a scăpa de arestarea preventivă. 

Secția specială a retras și apelul DNA împotriva achitării Ghiță și a șefilor de Parchet și Poliție Prahova
ÎCCJ a admis retragerea apelului DNA în cazul lui Chiuariu, decisă de Stan de la Secția special
621 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv