Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Fosta șefă a DNA este optimistă

Kovesi, despre discuțiile de la Strasbourg: Se negociază profesionalismul celui care trebuie să devină procuror-șef european

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri, despre negocierile care au fost reluate la Strasbourg între Parlamentul European şi Consiliul UE privind funcţia de procuror-şef al Parchetului European, că aşteaptă rezultatul acestora.

„Cred că se negociază profesionalismul celui care trebuie să deţină această funcţie. Până în acest moment, din perspectiva Comisiei tehnice, eu am fost prima dintre candidaţii care s-au calificat în această procedură. Aştept rezultatul acestor discuţii care se fac între Parlamentul European şi Consiliu. Nu ştiu ce elemente de negociere sunt avute în vedere. Din punctul meu de vedere, ca profesionist, eu mi-am făcut treaba, am ieşit prima. Aştept rezultatul acestor negocieri”, a spus Kovesi, la ieșirea de la CSM.

Fosta șefă a DNA s-a prezentat miercuri la CSM pentru a fi audiată la Secţia pentru procurori în materie disciplinară, unde există pe rol două rapoarte întocmite pe numele ei de către Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare.

La ieşire, Laura Codruţa Kovesi a anunţat că discutarea celor două rapoarte a fost amânată de Secţie.

Întrebată cum comentează aceste atacuri ale Inspecției judiciare, ea a spus:

„Este o activitate în derulare, se administrează probe, nu o să îmi fac apărarea în spaţiul public. Am atâtea acţiuni disciplinare şi verificări cum nu are niciun procuror. Văd că există tendinţa de a fi judecată public, mai ales de către unii. O să vedem soluţiile care se vor da. Deocamdată, ambele cauze care au fost astăzi s-au amânat”.

Hărțuită de Inspecția Judiciară condusă de Netejoru, numit prin OUG

Secția pentru procurori trebuia să ia miercuri în discuție două sesizări privind presupuse abateri disciplinare săvârșite de Kovesi, depuse de Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru – căruia ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a prelungit mandatul pe perioadă nedeterminată, printr-o Ordonanță de urgență adoptată la sfârșitul lunii august 2018.

Una dintre acțiunile disciplinare se referă la faptul că Laura Codruța Kovesi i-ar fi jignit pe subalternii săi într-o ședință internă, din care au apărut la Antena 3 înregistrări făcute pe furiș de unul dintre procurori. 

Concret, ea este acuzată că “a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor”.

În raportul Inspecției Judiciare se mai arată că șefa DNA a avut “manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”. 

“Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, mai susține Inspecția Judiciară.

Cea de-a doua acțiune disciplinară se referă la faptul că, în calitate de procuror-șef al DNA, Kovesi a emis un comunicat de presă privind informații dintr-un dosar în lucru privindu-l pe Vlad Cosma, inculpat și martor cu identitate protejată în 12 dosare. 

În februarie 2018, DNA a dat publicităţii un comunicat de presă în care era redată transcrierea unor convorbiri purtate de persoane din anturajul fostului deputat PSD Vlad Cosma la sediul DNA Ploieşti. Potrivit DNA – Structura Centrală, persoanele respective au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui Vlad Cosma şi tatălui său, Mircea Cosma, fost președinte al CJ Prahova, ambii condamnați în primă instanță – la 8 ani de închisoare baronul PSD și la 5 ani fiul său – pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Două acțiuni disciplinare, respinse definitiv de ÎCCJ

Fosta șefă a DNA este vizată de mai multe acțiuni disciplinare ale Inspecției Judiciare, însă până acum nu au fost confirmate de Secția pentru procurori a CSM, iar când IS a făcut recurs la Instanța supremă, i-au fost anulate. 

Concret, luni, magistrații instanței supreme au decis definitiv, în două cazuri, că Laura Codruța Kovesi nu a comis vreo abatere disciplinară. 

168 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv