Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

La aviz la CSM: Proiectul de OUG pentru candidații la funcția de procuror simplu la Parchetul European

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuție, marţi, proiectul ordonanţei de urgenţă (OUG) privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României, care va fi subalternul Laurei Codruța Kovesi, în cazul în care aceasta va fi aleasă procuror-șef al Parchetului European.

Amintim că fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), revocată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, candidează independent de opțiunea Guvernului Dăncilă, pentru funcția de șef al Parchetului European, nu de simplu procuror.

 

Tudorel Toader a anunțat că ordonanţa de urgenţă va crea baza juridică pentru selectarea a trei candidaţi, dintre care unul va fi ales procuror european din partea României.

„Fiecare ţară trebuie să îşi desemneze propriul procuror european, care îşi va desfăşura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. (…) Prin ordonanţă putem crea baza legală, trimitem procurorii la Bruxelles şi acolo se va selecta unul care va fi procuror european din partea României. (…) Aceasta este raţiunea redactării proiectului de ordonanţă de urgenţă pe care l-am trimis spre avizare la CSM, aviz consultativ”, a declarat Toader, la România TV.

El a precizat că documentele cu propunerile celor trei candidaţi trebuie trimise până la finalul lunii martie.

Fiecare țară din cele 22 state participante va desemna un procuror care va activa în structura centrală a instituției. Potrivit proiectului de OUG consultat de G4Media.ro, viitorul procuror european din partea României va fi selectat de o comisie prezidată de ministrul justiției, formată din alți patru membri. Procesul de selecție va fi însă controlat de ministru.

Proiectul de OUG prevede selectarea candidaților în numele României pentru funcția de procuror european în urma unui interviu, în fața unei comisii de selecție prezidată de ministrul justiției.

Din comisie fac parte:

  • un membru al CSM, desemnat de plen
  • un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general
  • doi specialiști din domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, desemnați de ministrul Justiției

Își pot depune candidatura procurori sau judecători cu minimum 15 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cu grad de parchet de pe lângă ÎCCJ și care dispun de experiență practică relevantă în sistemul juridic românesc îndeosebi în domeniul urmăririi penale sau judecării infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE sau al cooperării judiciare internaționale în materie penală.

Interviul se transmite în direct audio-video pe pagina de internet a ministerului justiției și are o durată de maxim 45 de minute pe candidat.

Evaluarea candidaților se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susținerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum și a altor aspecte verificabile din activitatea sa anterioară.

Potrivit proiectului de OUG, vor fi desemnați și procurori delegați, care vor funcționa în fiecare stat membru. În cazul acestora, condiția este să aibă minim 12 ani experiență.

37 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv