Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
O filieră acoperită de o lege dubioasă anulează sentințe judecătorești definitive și irevocabile

Patronii sentinţelor

Sentinţele judecătoreşti definitive şi irevocabile sunt sabotate de conducerile penitenciarelor împreună cu puşcăriaşii de lux, printr-un tertip oferit de legiuitorii cu musca pe căciulă din Parlament: eliberarea condiţionată pe baza unor lucrări ştiinţifice scrise după gratii. Filiera s-a dezvoltat rapid, în acelaşi ritm cu pronunţarea sentinţelor – care, potrivit noilor Coduri penal şi de procedură penală, nu mai aşteaptă ani întregi – şi a ajuns la o complicitate de neimaginat în urmă cu doi ani.

Catalin-Claudiu-Bejan
Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Chestor Cătălin Claudiu BEJAN

Astfel, condamnaţii potenţi financiar au ajuns să scrie şi câte o carte pe lună, în ciuda faptului că regimul penitenciar are un program strict, care nu permite şederea non-stop la bibliotecă. Mai mult, Inspecţia Judiciară a CSM a descoperit că membrii comisiilor pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul penitenciarelor au acordat câte 30 de zile reducere din condamnare – cât prevede legea strâmbă – chiar şi pentru câte un articol de 4 sau 10 pagini, care a fost echivalat cu o carte ştiinţifică de 160-200 de pagini!

Tonul, dat de Năstase

Toate acestea se întâmplă începând de acum doi ani, când au început să intre la puşcăriei politicieni sau afacerişti ce păreau intangibili.

Prima vedetă a fost Adrian Năstase, care a scăpat rapid din închisoare după ce a scris cărţi. A avut două condamnări pentru corupţie: una de 2 ani, din care a stat numai 9 luni, şi a doua de 4 ani şi 6 luni, din care a stat 7 luni şi jumătate.

Complici: universitari, edituri şi judecători

Complicii acestei escrocherii acoperite de lege sunt profesorii universitari care au coordonat „capodoperele” puşcăriaşilor, dar şi reprezentanţii editurilor care le-au publicat – şi, nu în ultimul rând, completele de judecată care au închis ochii şi i-au eliberat pe şmecheri „în spiritul şi litera legii”. Iar aceste instanţe sunt, în ordine, de la judecătoriile din raza penitenciarelor, apoi tribunalele aferente – care decid definitiv.

Aşadar, o sentinţă dată de Curtea de Apel Bucureşti sau de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este anulată, practic, de o instanţă anonimă, după câteva luni  (în cazul lui Ioan Niculae, Judecătoriei Găeşti i-au fost necesare numai 6 luni).

ultima-ora-fratii-becali-si-judecatoarea-terceanu-au-primit-mandate-de-arestare-ioan-becali-primise-aviz_size6
Frații Becali, Giovani și Victor

Giovani Becali vrea să scape după nici 2 ani din condamnarea de 6 ani şi 4 luni

UPDATE: Tribunalul Constanţa a respins, definitiv, eliberarea condiţionată a lui Ioan Becali, deoarece “nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”.

Vineri, două vedete află dacă vor scăpa mai devreme din puşcărie. Ioan Becali a scris 3 cărţi ştiinţifice şi vrea să iasă după nici 2 ani dintr-o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni.

Deja are ok-ul Judecătoriei Medgidia încă de la sfârşitul anului trecut, dar procurorii DNA au făcut contestaţie la Tribunalul Constanţa, care va decide acum, definitiv.

afaceristul Ioan Niculae
Miliardarul “scriitor” Ioan Niculae

Niculae InterAgro: “Mă simt condamnat pe viaţă. Mă pot împuşca!”

Tot vineri, afaceristul Ioan Niculae ar fi trebuit să afle dacă scapă după 9 luni de închisoare dintr-o condamnare de 2 ani şi 6 luni. Asta după ce a scris 5 cărţi în 5 luni. În 21 octombrie 2015 Judecătoria Găeşti a decis că poate fi eliberat iar după contestaţia procurorilor, Tribunalul Dâmboviţa a amânat sentinţa în 7 decembrie.

Judecătorii au dat însă astăzi o nouă amânare, pentru 19 februarie. Motivul, cât se poate de îngrijorător pentru condamnat: procurorul a cerut o expertiză privind caracterul ştiinţific al cărţilor condamnatului. “Mă simt condamnat pe viaţă. Mă pot împuşca!”, a răbufnit patronul InterAgro la ieşirea din sala de judecată.

Tăvălugul pornit de Prună

Inspecţia Judiciară din Cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a prezentat, ieri, raportul privind ancheta derulată 4 luni pe tema cărţilor ştiinţifice scrise de condamnaţi. Aşa am aflat că se ajunsese ca pe baza unui simplu articol publicat într-o revistă să se acorde 30 de zile reducere la pedeapsă.

În urmă cu câteva zile, premierul Dacian Cioloş a decis să trimită Corpul de Control la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în urma sesizării ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Tot ministrul Raluca Prună a fost cea care a pornit tăvălugul în acest scandal: a publicat lista celor 188 de condamnaţi care au scris 400 de lucrări ştiinţifice în ultimii 3 ani, cu tot cu profesorii universitari care i-au coordonat şi girat, precum şi cu numele editurilor care s-au mânjit în această afacere.

Rând pe rând, conducerile universităţilor s-au dezis de profesorii care le-au pătat prestigiul, dar nici nu au luat vreo măsură împotriva lor.

Ce prevede legea

Iată ce prevede Art. 96 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor:

“(1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;
b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;
c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;
d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;
e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;
f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.
(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale nu poate fi revocata”.

Cine decide în penitenciar

Comisia pentru eliberarea conditionata este formata din:

  • judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, care este si presedintele comisiei
  • directorul penitenciarului
  • directorul adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar
  • directorul adjunct pentru educatie si asistenta psihosociala
  • un consilier de probatiune din cadrul serviciului de probatiune competent, potrivit legii in circumscriptia caruia se afla penitenciarul.

În penitenciarele româneşti se întâmplă lucruri din ce în ce mai scandaloase: unii condamnaţi fac chiar şi copii cu amantele, cum este cazul lui Cristi Borcea.

233 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv