Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

PNL și USR au depus o nouă moțiune împotriva lui Tudorel Toader, dar la Senat

La numai o săptămână după votul de respingere în Camrea Deputaților (cu 126 de voturi pentru, 148 împotrivă și 2 abțineri), parlamentarii PNL și USR au depus o nouă moțiune simplă împotriva lui Tudorel Toader, dar de data aceasta la Senat.

Printre „capetele de acuzar” la adresa ministrului Justiției figurează noile proiecte de ordonanță de urgență referitoare la contestația în anulare și la modificarea Codurilor penale. 
 
”Consecutiv multor alte acte normative cu referire la sistemul judiciar, elaborate în ultimii doi ani și față de care o mare parte a judecătorilor și procurorilor au protestat și încă mai protestează, acum vă pregătiți de o nouă lovitură aplicată structurii sistemului de drept penal: recentele proiecte de OUG pe care le-ați definitivat, cea de modificare a Codurilor penale și cea care permite condamnaților definitivi să depună contestații în anulare a sentințelor date de completurile de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție”, mai spun autorii documentului.
 
Opoziția face trimitere și la amânarea, fără niciun fel de justificare, a interviurilor pentru desemnarea candidaților României la Parchetul European.
 
”Știm că sunteți parte a puterii actuale, domnule Toader, dar vă faceți un titlu de cinste că sunteți mai înainte de toate un <<tehnocrat>>. Ar fi nemaipomenit dacă ați și dovedi această calitate, acceptând și implementând în acțiunile dumneavoastră singura condiție pe care președintele Klaus Iohannis și societatea românească a pus-o partidelor politice: niciun compromis în ceea ce privește lupta împotriva corupției. Dar ați ales să acționați total invers. Chiar nu vă mustră conștiința că, din cauza lipsei de profesionalism, a relei credințe, a slugărniciei față de Liviu Dragnea a dumneavoastră și a colegilor dumneavoastră din Guvern, s-a pus în discuție de către Președintele României inițierea unui referendum care să susțină o reformă reală în domeniul justiției? Chiar este nevoie să vină cetățenii acestui stat și să vă spună cum să vă faceți treaba? Nu ar fi mai ușor și mai demn să faceți ceea ce e just încă de la început?”, se mai precizează în moțiune.
 
PNL și USR îi cer ministrului Justiției:
 
1. Să renunțe la modificările nocive aduse legislației penale și să procedați la armonizarea acestora cu deciziile Curții Constituționale a României; 
 
2. Să renunțe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar și modalității de înfăptuire a justiției și statutului judecătorilor, prevăzute de Constituția României; 
 
3. Să sprijine inițiativa legislativă de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, pentru a ne ralia nevoilor actuale ale justiției din România, dar și obligațiilor internaționale cu privire la care statul român s-a angajat;
 
4. Să înceteze să mai considere recomandările instituțiilor internaționale de profil ca fiind documente politice. ”Nu ignorați ajutorul profesionist dintr-un orgoliu copilăresc sau pentru că așa a fost angajamentul pe care vi l-ați luat față de structura centrală a PSD. Recunoașteți că îngrijorările experților independenți în drept constituțional din Comisia de la Veneția, ale membrilor Comisiei Europene care întocmesc Raportul MCV sau ale Grupului GRECO legate de parcursul justiției din România sunt justificate. Faptele și deciziile guvernanților vorbesc de la sine, revoltele românilor pentru o justiție independentă au devenit de notorietate în spațiul extern, iar pe agenda CEDO se regăsesc cauze în care procurori de rang înalt contestă modul în care au revocați din funcție”. 
 
5. Să nu se transforme în “avocatul diavolului” susținând, completând și pledând abuzurile puterii în domeniul legilor justiției, pentru că nu aceasta este misiunea dumneavoastră la Ministerul Justiției. 
 
6. ”Dacă vă depășesc aceste solicitări, dacă este dificil pentru dumneavoastră să interpretați și să puneți în practică principii fundamentale precum rațiune, dreptate, corectitudine, profesionalism, atunci, domnule ministru, timpul dumneavoastră în fruntea Ministerului Justiției a expirat. Și singura variantă care vă rămâne pentru a nu arunca în derizoiru ceea ce ați realizat până la data de 23 februarie 2017, când ați devenit pentru prima dată ministru, este demisia de urgență. Nu mai așteptați să fiți demis în urma acestei moțiuni! Este un capăt de drum pe care nu vi-l dorim, dar pe care l-ați cerut cu insistență prin răul făcut sistemului judiciar din România în ultimii doi ani. Nu vă dorim să se adeverească și pentru domnia voastră zicala “fiecare pasăre pe limba ei piere”.
 
44 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv