Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Scrisoare trimisă de ministrul Justiției către Financial Times, împotriva lui Kovesi

Toader o sabotează pe Kovesi și în Financial Times, după ce publicația a titrat: “Femeia potrivită pentru postul de procuror-șef al Europei”

Financial Times publică joi o scrisoare primită de la ministrul român al Justiției, Tudorel Toader, la câteva zile după ce prestigioasa publicație i-a adus un elogiu fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, cu titlul “Femeia potrivită pentru postul de procuror-șef al Europei”.

Toader scrie că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui să nu fie numită procuror-șef al Parchetului European: ”Nu am nimic personal contra Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați la poziția de procuror-șef în noua instituție a Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut – de la judecători, procurori și alte surse credibile – ea nu ar trebui numită în această poziție de o importanță vitală”.

Scrisoarea lui Toader către Financial Times este intitulată ”Coerciția folosită în campania anticorupție românească”.

”Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că agenția anti-corupție pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”, susține Toader.

Tudorel Toader invocă, în scrisoare, și faptul că Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor (UNJR) – for contestat de majoritatea magistraților, care spun că nu îi reprezintă – s-a declarat ”șocată” de aceste lucruri. 

”Judecătorii care au analizat dosarele demarate de DNA au găsit stenograme modificate, probe falsificate, denunțuri false făcute de martori și probe ascunse intenționat față de acuzați. Asta nu este justiție. Instituția Procurorului European trebui să-i caute cu insistență pe cei vinovați, dar nu prin sacrificarea drepturilor omului și a procedurilor normale”, conchide Toader în scrisoarea publicată în Financial Times.

Scrisoarea apare exact în ziua în care are loc la Bruxelles Conferința președinților – cel al Parlamentului European și liderii grupurilor politice -, care vor atabili echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care este favorită Kovesi.

Tot joi, Kovesi este chemată la audieri la Secția specială de anchetare a magistraților, în dosarul extrădării lui escrocului FNI Nicolae Popa, dosar deschis în urma unui denunț depus de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia. 

În 28 februarie, într-un editorial publicat de Financial Times, se arată că Uniunea Europeană (UE) este pe cale să numească primul șef al Parchetului European și ar trebui să aleagă persoana cea mai calificată pentru job, iar aceasta este Laura Codruța Kovesi.

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) are experiența necesară, iar unul dintre argumentele în favoarea numirii sale la Parchetul European este tocmai faptul că guvernul României, care încalcă în mod repetat normele europene, este împotriva sa, precizează în articolul semnat de Consiliul Editorial.

”Fără îndoială, ceilalți doi candidați la această funcție, unul din Franța și unul din Germania, ar putea îndeplini bine această funcție. Dar niciunul dintre ei nu are experiența doamnei Kovesi de a lupta în prima linie, a luptei dificile și uneori singuratice împotriva corupției politice, adânc înrădăcinată în țara ei”, continuă jurnaliștii de la Financial Times.

Boardul editorial amintește că că în mandatul lui Kovesi au fost date numeroase condamnări împotriva unor miniștri, membri ai Parlamentului și primari pentru fraudă, abuz în serviciu și alte infracțiuni.

 ”Datorită muncii ei neobosite, a câștigat respectul partenerilor României. La aderarea României în UE, în 2007, Uniunea a insistat ca România să fie plasată sub un mecanism special de supraveghere, din cauza istoricului îngrijorător privind statul de drept”, arată FT.

Jurnaliștii spun că efortul fostei șefe DNA a inspirat pe milioane de compatrioți, dar a fost răsplătită cu dușmănia guvernului condus PSD și a lui Liviu Dragnea, omul puternic din spatele Executivului.

De altfel, aceștia spun și că Guvernul a manipulat demiterea ei în iulie 2018, în ceea ce poate fi descris ca ”o încălcare deșănțată și de neiertat a regulilor europene privind independența justiției”.
 
”Numirea ei i-ar pune pe liderii UE în poziția de a desconsidera dorințele exprimate cu tărie de guvernul care deține președinția rotativă a UE, de la începutul lunii ianuarie. Din fericire, totuși, obișnuințele UE de a face compromisuri și de a trata cu deferență dorințele unui stat membru nu are întotdeauna câștig de cauză. În 2017, liderii europeni au trecut peste obiecțiile guvernului naționalist din Polonia și au luat decizia corectă, numindu-l din nou pe Donald Tusk în funcția de președinte al consiliului. Ar trebui să arată aceeași hotărâre acum și să-i dea funcția de procuror-șef d-nei Kovesi”, încheie Financial Times.
648 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv