Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Dăncilă se întâlnește cu Ursula von der Leyen pentru a-și impune comisar european pe unul dintre penalii Plumb sau Nica / EXTERNE: Iohannis se întâlnește cu Trump la Casa Albă / 

Breaking News:
 
Ministrul Justiției calculează câți bani vor primi condamnații de lux penru fiecare zi de stat în închisoare

Toader: Vor primi despăgubiri pentru condițiile din închisoare doar cei care au acțiune pe rolul CEDO

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi, referitor la proiectul de Ordonanță de urgență privind acordarea de despăgubiri persoanelor condamnate care au stat în condiții necorespunzătoare în penitenciare, că vor primi bani doar cei care au acțiune pe rolul CEDO.

“Nu poți să-i dai cuiva care în termenul legal nu s-a plâns, nu a solicitat despăgubirea.Dacă unii au stat deţinuţi în condiţii necorespunzătoare, dar au trecut cele 6 luni în care te poţi plânge la CEDO şi nu s-au plâns, nu ai temei să-i despăgubeşti. Deci te referi numai la cei care au acţiune pe rolul CEDO”, a precizat ministrul.

Toader a amintit că “Italia a dat 8 euro/zi, iar Ungaria, 5 euro/zi” condamnaților care s-au plâns la CEDO.

„Există o regulă generală care spune că orice act normativ care se adoptă trebuie să prevadă şi impactul financiar. Deci va trebui să vedem câţi deţinuţi au stat în condiţii necorepunzătoare, care este impactul finanicar, va trebui să stabilim o sumă care să fie considerată de către CEDO un remediu efectiv, va trebui să ne raportăm la ce au stabilit şi alte state care au avut problemă similară şi am vorbit despre Italia care a dat 8 euro pe zi, Ungaria care a dat 5 euro pe zi. Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă care să constituie un remediu, repet, efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia”, a afirmat Toader, la finalul prezentării bilanţului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la care a participat.

El a precizat însă că zilele trecute a primite de la grefa CEDO o infogramă în care se specifică „posibile soluţii” şi că a solicitat elaborarea unui act normativ pe acest subiect.

„Eu le-am dat în lucru la Direcţia de elaborare de la Ministerul Justiţiei, ieri mi-au prezentat proiectul de lege, îl voi citi, voi vedea în ce măsură se răspunde coordonatelor CEDO, îl voi definitiva şi voi merge personal la Grefa CEDO să facem o discuţie prealabilă ca să fim pe linia corectă”, a spus ministrul.

Totodată, ministrul a spus că plățile vor putea fi eșalonate: “Ne gândim și la o eșalonare de plată”.

El a precizat că “voi merge la CEDO” cu proiectul.

3 Shares