Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

 POLITICĂ: La Parlament are loc Consiliul Național al PSD, urmat de CEx / Amnistia și grațierea, tot mai cerută la vârful partidului

Breaking News:
 

Tupeistul Cristian Rizea (PSD) a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare. Șpaga de 300.000 de euro i se confiscă

Trei infracțiuni: trafic de influență, splălare de bani și influențarea declarațiilor!

Cristian Rizea, fostul deputat PSD – migrat la PRU în august 2016 – și candidat la Primăria Sectorului 5 București până a intrat DNA pe fir, a fost condamnat, joi, la Înalta Curte de Casație și Justiție, la 4 ani și 8 luni închisoare cu executare – în primă instanță.

 
Infracțiunile pentru care a primit această pedeapsă sunt  trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.
 
Concret, Cristian Rizea a primit 3 ani pentru spălare de bani, 3 ani pentru trafic de influență și 2 ani pentru infracțiunea de influențare a declarațiilor.
 
Pedepsele au fost contopite, iar la condamnarea cea mai grea, de 3 ani, a fost adăugat un spor de 1 an și 8 luni închisoare. Astfel, el va executa 4 ani și 8 luni închisoare.
 
Instanța a mai dispus confiscarea sumei de 300.000 de euro de la Cristian Rizea, obținută ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
 
Rizea a fost salvat de arestarea preventivă cerută de DNA colegii săi din Camera Deputați, astfel că DNA l-a plasat sub control judiciar pe o cauțiune de 1,5 milioane de lei.
 
Aceasta este însă condamnarea primită la prima instanță – Completul de 3 judecători -, ce poate fi atacată cu apel. Completul de 5 judecători de la instanța supremă va da sentința definitivă.
 
Mituittorul, Lucian Colțea, cetățean american, a primit o condamnare de 2 ani închisoare cu suspendare, pentru cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată.

Rizea a fost trimis în judecată în urmă cu aproape 2 ani (22 martie 2016), sub acuzația că a încasat 300.000 de euro de la un afacerist româno-american pentru a interveni pe lângă şefii RA-APPS şi pe lângă reprezentanţi ai Primăriei Chiajna pentru a obţine retrocedarea a două terenuri.

Conform procurorilor DNA, întreaga afacere s-ar fi desfăşurat în decembrie 2009. De asemenea, procurorii DNA îl acuză pe Rizea că în decembrie 2015, când era cercetat penal, a solicitat unor martori să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală. În schimbul declaraţiilor false, Rizea le-a garantat că va deveni primar la Sectorul 5, la alegerile din vara lui 2016, şi le va oferi gratis un spaţiu comercial din zona Cotroceni.

“Potrivit înțelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorități, astfel încât o persoană din familia lui Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv ca omul de afaceri să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, susțin procurorii.

Pentru a se ascunde adevărata proveniență a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv.

Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanșarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori și le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.